calka trudnaaaa
spd: Witam!
Jak obliczyc całkę ∫arcsin2x dx?
Ma ktos jakis pomysl?
Pozdrawiam!
1 mar 18:17
peccatoribus : Przez podstawienie.
1 mar 18:26
huehuehue: albo przez czesci
| | 2arcsinx | |
u=arcsin2x u'= |
| v'=1 v=x |
| | √1−x2 | |
1 mar 18:31
spd: tyle to sam próbowałem robic i wychodza mi jakies glupoty.
przez czesci wyjdzie wiec:
| | arcsinx | |
xarcsin2x − 2 ∫ |
| dx i dalej co? |
| | √1−x2 | |
1 mar 18:40
huehuehue: a gdzie zgubiles x przy arcsinx w liczniku ?
| | 1 | | x | |
potem drugi raz przez czesci u=arcsinx u'= |
| v'= |
| v=∫v' i dostaniesz |
| | √1−x2 | | √1−x2 | |
wynik
1 mar 18:45