Planimetria
Paulina : Jedna z przyprostokatnych trójkata jest 3 razy dłusza od drugiej. Długosc przeciwprostokatnej
jest równa 20. Wyznacz długosc krótszej przyprostokatnej.
1 mar 17:38
dero2005:

b = 3a
c = 20
a
2 + b
2 = c
2
a
2 + 9a
2 = 400
10a
2 = 400
a
2 = 40
a =
√40 = 2
√10
1 mar 17:48
Mati_gg9225535:

(3x)
2 + x
2 = 20
9x
2 + x
2 = 20
10x
2 = 20
x
2 = 2
x =
√2
1 mar 17:48
Mati_gg9225535: oj tak ...... co ja zrobilem ....
1 mar 17:49
Mati_gg9225535: 202 oczywiscie i dalej tez...
1 mar 17:49
Paulina : hm są dwa różne rozwiązania, więc które jestr dobre? może ktoś jeszcze rozwiąze?
1 mar 17:54