matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
oblicz:
15x
3
−20x
2
+9=0
1 mar 17:33
Trivial:
Szukaj wymiernych kandydatów na pierwiastek wielomianu. D
n
− dzielniki liczby n K − zbiór kandydatów. D
9
= { ±1, ±3, ±9 } D
15
= { ±1, ±3, ±5, ±15 }
a
1
1
1
3
9
K = {
: a∊D
9
, b∊D
15
} = {±1,±
,±
,±
,±3,±
,±9,±
}
b
3
5
15
5
5
1 mar 17:41
Trivial:
Okazuje się że to równanie nie ma pierwiastków wymiernych.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=15x^3+-+20x^2+%2B+9+%3D0
1 mar 17:45