Dowód. Nierówność . .
V.Abel: | | 1 | |
Udowodnij nierówność a2 + b2 ≥ |
| , jeżeli a + b ≥ 1 |
| | 2 | |
Jak to zrobić, przecież nic nie wiem, jakie znaki mają liczby a i b. Przecież nie muszą być
dodatnie obie, bo np. 5+(−3)=2≥1. Na pewno będą tu jakieś wzory skróconego, to 100%.
Zechciałby ktoś to porządnie omówić/wytłumaczyć? Wtedy poradzę sobie z tym i analogicznymi.
Bardzo proszę.
1 mar 17:29
Vax: | | (a+b)2 | |
Udowodnij, że a2+b2 ≥ |
| |
| | 2 | |
1 mar 17:39
V.Abel: ale dlaczego właśnie to mam udowodnić, z czego to wynika? . .
1 mar 17:42
PW: Dowód jest właśnie zastosowaniem nierówności między średnimi, o których mówiliśmy wczoraj.
Wiadomo, że dla dowolnych a,b∊R
(nierówność między średnią arytmetyczna a geomatryczną).
Po zastosowaniu założenia
Porównanie skrajnych wyrazów (1) i (2) daje
skad po pomnozeniu przez 2 wynika teza.
1 mar 18:08
PW: Sprostowanie − to jest nierówność między kwadratem średniej arytmetycznej a średnią
arytmetyczną kwadratów.
1 mar 18:10
V.Abel: 1.Ok, ale powiem szczerze, że sam próbowałem robić metodą dowodu nie wprost. Bo jak dla mnie to
jest implikacja− jeżeli a+b..., to a
2+b
2... zaprzeczyłem następnik, że jest nieprawdziwy
(poczytałem trochę o logice i dowodach

) jednak nie sądzę abym miał prawo dowodząc w ten
sposób podstawiać za a+b jedynki. Co zrobić?
2. Inną sprawą jest, że z tyłu jest podpowiedź do zadania i napisane jest: abym wyszedł od
| | 1 | |
a+b≥1 i w wyniku tożsamych przekształceń doszedł do a2+b2≥ |
| lub zacząć od końca i |
| | 2 | |
dojść do założeń. Super, tylko to tym bardziej nie jest takie "hop siup", gdyż tu też nie
czuję aby można było podstawiać za 1 a+b
Dzięki za dowód, ale mógłbyś/mogłabyś rozwiać moje wątpliwości, błagam
. . .
1 mar 20:11
Saizou : wymyśliłem coś takiego ale nie wiem czy to jest poprawne
a+b≥1
(a+b)
2≥1
a
2+2ab+b
2≥1
a
2+b
2≥1−2ab
odpisuję nierówność spełnioną dla każdej liczy a,b ∊R a
2+b
2≥2ab (łatwo ją udowodnić)
a
2+b
2≥1−2ab
a
2+b
2≥2ab dodając stronami
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2(a
2+b
2)≥1
cnu
1 mar 20:20
jikA:
Inny sposób to wyznaczyć z nierówności a + b ≥ 1 na przykład b i mamy b ≥ 1 − a wstawiamy
do drugiej nierówności dostajemy
| | 1 | | 1 | |
2a2 − 2a + |
| ≥ 0 / * |
| |
| | 2 | | 2 | |
Podaję tylko inne rozwiązanie chociaż najszybsze i najlepsze podali Ci wyżej.
1 mar 20:28
Mila:
Dowód
Saizou bardzo ładny.
Inna propozycja.
ZAł.
a+b≥1
Teza:
D.
(1) a
2+b
2≥2ab dla każdego a,b∊R [a
2+b
2−2ab≥0⇔(a−b)
2≥0 prawdziwa dla a,b ∊R)
1≤a+b z zał. , podnoszę obustronnie do kwadratu (mogę, obie strony dodatnie)
1
2≤a
2+2ab+b
2≤a
2+
a2+b2+b
2⇔
== ================
1≤2(a
2+b
2) /:2
cnw
1 mar 20:45
V.Abel: a nie trzeba rozpatrywać tego, że te liczby mogą być obie dodatnie lub jedna + druga − ? . .
aha, a co jak mam a4+b4≥18 przy tych samych założeniach, udowadniam krok po kroku
a+b−−>a2+b2−−>a4+b4 czy jakoś od razu?
. .
1 mar 20:46
V.Abel: Mila co tu masz na myśli : "12≤a2+2ab+b2≤a2+a2+b2+b2⇔" ? . .
1 mar 20:48
Mila:
a2+b2≥2ab masz udowodnione,
zastąpiłam wyraz (2ab) większą sumą (a2+b2)
1≤a+b / obustronnie do kwadratu, mogę, bo obie strony dodatnie
12=1≤a2+2ab+b2≤a2+a2+b2+b2=2(a2+b2) stąd
1≤2(a2+b2) dalej jasne.
1 mar 20:54
Saizou : Mila, czasami mi się zdarzają przebłyski
1 mar 20:57
V.Abel: dalej jasne, to nie wprost bd analogiczny, tak ? ..
a co z wiekszymi potegami ? . .
1 mar 20:58
Mila: Napisz konkretny przykład.
Nie wiem, jak ten dowód nie wprost przeprowadziłeś, więc nie mogę dać Ci odpowiedzi.
Jeżeli chodzi o wskazówkę z podręcznika, to raczej stosuj pierwszą.
Jeżeli sprawia Ci kłopot ( ale staraj się zrozumieć) dowód z nierównością, nowym ograniczeniem,
to stosuj sposób Saizou, dodawanie stronami odpowiednich nierówności.
1 mar 21:07
V.Abel: a co z tym, ze a i b moga byc roznych znakow?
| | 1 | |
nastepny przykad to a4+b4≥ |
| dla tych samych zalozen i zastanawia mnie, czy mam to po |
| | 8 | |
kolei pokazywac od a+b poprzez kwadraty az do 4−tych poteg czy od razu, tak jak pokazal Vax
lub Saizou ? . .
1 mar 21:10
Saizou : dla tych samych założeń czyli a+b≥1
1 mar 21:13
V.Abel: tak
1 mar 21:17
Mila:
Abel pisze swój dowód, Saizou mllczy, zabierzemy głos, gdy pojawi się dowód.
Abel piszesz wszystko po kolei,
Precyzyjną treść zadania,
zalożenie, teza, dowód itd
1 mar 21:18
V.Abel: Ok
zalozenia: a+b≥1
dowod:
przeksztalcam
8(a
4+2a
2b
2+b
4)≥a+b+16a
2b
2
przeksztalcam
| | 1 | | 1 | |
8(a4+b4)≥a+b ⇒a4+b4≥ |
| ⇒ a4+b4≥ |
| c.k.d. |
| | 8 | | 8 | |
tylko chyba nie jest ok, bo wyszedlem z tego do na koncu niby udowodnilem, to chyba nie tak
1 mar 21:29
V.Abel: treść znacie, przekształcenia pisałem na kartce, ale wam nie jest potrzebne łopatologiczne
tłumaczenie, tylko mi

, zaświadczam, ze w swoim dowodzie wiem co z czego wynika, ale nie
wiem czy jest on logiczny i poprawny
1 mar 21:35
V.Abel: ale co z tym, że a i b mogą być różnych znaków
1 mar 21:51
Saizou : z poprzedniego dowodu mamy że
i odpisujemy (a
2−b
2)≥0→a
4+b
4≥2a
2b
2
a
4+b
4≥2a
2b
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
cnu
1 mar 21:51
Saizou : | | a+b | |
V.Abel to wytłumacz dlaczego a4+b4≥ |
| |
| | 4 | |
1 mar 21:54
V.Abel: Saizou, ale ten mój jest w końcu poprawny czy nie? . .
1 mar 21:54
V.Abel: pewnie robiłbym tak samo, no bo skoro a+b≥1, to pewnie podstawiłbym za jedynkę a+b. Tak . . ?
1 mar 21:56
Saizou : a skąd wiesz że a+b=1, również dobrze może być 5
1 mar 21:57
V.Abel: tak mi się wydaje, bo skoro a+b≥1 czyli jest większe lub równe, to wziąłem, że jest równe, nie
można tak ?. .
1 mar 22:00
Saizou : to tak jakbyś sprawdził tylko dla tej danej liczby, przynajmniej ja tek sądzę
1 mar 22:01
V.Abel: | | (a+b)4 | |
ale jakbym zrobił a4+b4≥ |
| i się bawił, byłoby ok ? . . |
| | 8 | |
1 mar 22:03
Mila: Nie.
Po pierwsze, najpierw założenie, potem teza.
Ograniczenie pierwsze jest błędne bo zwiększyłeś licznik z prawej i nie musi to byc prawda.
1 mar 22:05
Mila: Moja odp. dotyczy wpisu z 21:54.
1 mar 22:07
V.Abel: ale to co napisałem tuż przed Tobą Mila, jest ok ? . . ( 22:03)
1 mar 22:09
PW: Tym razem jest potrzebne dwukrotne skorzystanie z nierówności między średnimi:
| | a+b | | a2+b2 | |
( |
| )2 ≤ |
| − to jest znana nierówność, już jej nie dowodzimy − po prostu |
| | 2 | | 2 | |
trzeba napisać, że ją znamy.
Po podniesieniu stronami do kwadratu
| | (a+b)4 | | a2+b2 | |
(1) |
| ≤ ( |
| )2 |
| | 16 | | 2 | |
Stosując tę samą nierówność do wyrażenia po prawej stronie dostaniemy:
| | a2+b2 | | a4+b4 | |
(2) ( |
| )2 ≤ |
| . |
| | 2 | | 2 | |
Z (1) i (2) wynika
a z założenia 1≤(a+b), a więc
| | 14 | | (a+b)4 | | a4+b4 | |
|
| ≤ |
| ≤ |
| |
| | 16 | | 16 | | 2 | |
cnu.
1 mar 22:11
V.Abel: wnioskuję, że dowód z (21:29) nie jest poprawny jednak, tak? . .
1 mar 22:12
V.Abel: jestem bardzo wdzięczny za pomoc i rozwiązania, ale bardzo zależy mi na wszym komentarzy do
dowodu i odpowiedzi na postawione pytania
1 mar 22:17
V.Abel: Waszym*
1 mar 22:17
PW: Dowód z 21:29 − jak sam pisałeś − to były tylko przekształcenia, nigdzie nie skorzystałeś z
załozenia. W sumie zamiast udowodnić p⇒q "udowodniłeś", że q⇒q, co zresztą sam napisałeś.
Usilnie Cię namawiam od wczoraj − łącznie z dowodami twierdzeń − żebyś opanował nierówność
miedzy kwadratem średniej arytmetycznej a średnią arytmetyczną kwadratów. Nie ma lepszego
sposobu.
1 mar 22:22
V.Abel: Dziękuję. Po prostu pomimo, że napiszę komentarz, jeśli nawet jest on poprawny, to domagam się
potwierdzenie, żeby być pewnym, bo jeśli pytam to nie jestem. Jeżeli chodzi o ten dowód i
zależność między średnimi postaram się opanować jak najszybciej, PW mógłbyś jeszcze powiedzieć
coś na temat znaków liczb a i b, czy należy robić jakieś dodatkowe założenia, że obie są
dodatnie lub jedna + druga − . Wymagany jest komentarz? . .
1 mar 22:29
Mila:
22;03 źle, a+b≥1 zatem zwiększasz lewą stronę i nie wiadomo czy nierówność prawdziwa.
Zobacz dowód PW, jeśli wymyślę łatwiejszy , to napiszę, najpierw Ty się pomęcz trochę.
1 mar 22:30
V.Abel: czyli dowód Vax−a na początku też jest zły? . .
1 mar 22:35
Saizou : a czy
Vax przedstawił jakiś dowód
1 mar 22:38
V.Abel: spójrz na drugi komentarz w tym temacie (17:39) dowodu nie przedstawił, ale tak chyba w ogóle
nie można wnioskując z tego co napisaliście
1 mar 22:41
PW: Vax podpowiadał dobrze
1 mar 22:54
V.Abel: ale działając podobnie jest źle : (22:03)
1 mar 22:56
V.Abel: a co z tymi założeniami dla znaków? .. istotne są czy nie
1 mar 23:10
Mila: Vax, polecił Ci udowodnić i skorzystać.
Odnośnie znaków,
PW, proszę napisz.
1 mar 23:11
Vax: To co napisałeś o 22:03 jest poprawne, tj z tego będzie wynikała teza, jest to tzw wzmocnienie
| | (a+b)4 | |
tezy. Teraz pozostaje jedynie udowodnić, że a4+b4 ≥ |
| , co pozostawiam Tobie  |
| | 8 | |
1 mar 23:11
V.Abel: to w końcu to z 22:03 jest ok, bo zdania podzielone...
1 mar 23:15
Vax: No jest ok, przecież do tego samego dochodzi
PW pod koniec swojego dowodu (przedostatnia
| | (a+b)4 | | a4+b4 | |
linijka, |
| ≤ |
| , poza tym zastanów się sam, jeżeli udowodnisz, że |
| | 16 | | 2 | |
zachodzi:
| | (a+b)4 | | 1 | |
A wiemy, że a+b ≥ 1, więc (a+b)4 ≥ 1, czyli |
| ≥ |
| |
| | 8 | | 8 | |
| | (a+b)4 | | 1 | |
To dostaniemy, że a4+b4 ≥ |
| ≥ |
| |
| | 8 | | 8 | |
Co jest naszą tezą..
1 mar 23:18
V.Abel: Ok, za jakiś czas (bliżej nieokreślony) odnowię temat, tylko muszę przeanalizować Wasze
pomysły.
Dziękuję za pomoc
1 mar 23:40