zad z f. liniowej
Marta: 1. Koszt wyposażenia samochodu na 3 dni składa się z opłaty stałej 100 zł oraz opłaty 0,2 zł za
każdy przejechany kilometr. Podaj wzór funkcji opisującej koszt wyposażenia samochodu w
zależności od liczby przejechanych kilometrów. Narysuj wzór tej funkcji. Jaką maksymalną
liczbę kilometrów można przejechać, aby koszt wyposażenia samochodu na 3 dni nie przekroczył
300 zł.
2. Inwestor za kwotę K złotych zakupił akcje dwóch firm A i B. Po roku zysk ze sprzedaży akcji
wynosił 7%, w tym zysk ze sprzedaży akcji firmy A wyniósł 4%, a firmy B− 8%.Jaki procent
zainwestowanej kwoty wydał inwestor na akcje firmy A, a jaki − na akcje B?
1 mar 17:16
Mati_gg9225535:
y − koszt wyposażenia samochodu na 3 dni
x − liczba przejechanych kilometrów
y = 0,2x + 100
300 = 0,2x + 100
200 = 0,2x
x = 1000
1 mar 17:52
Marta: dzięki, a nie wiesz może jak drugie jeszcze zrobić?
1 mar 18:05
PW: Zlituj się, jakie "wyposażenie samochodu"? Za takie pieniądze samochód się wypożycza.
1 mar 18:43
Marta: oj tam, sory "wypożyczenia" − każdemu może się zdarzyć
1 mar 19:06