.
Ela: wiadomo że suma współczynników drugiego i trzeciego wyrazu rozwinięcia dwumianu (x
2+1/x)
n
(x≠0) wynosi 325. wyznacz siedemnasty wyraz tego rozwinięcia .ROZWAŻ DWA PRZYPADKI.


co to znaczy dwa przypadki mi tylko jeden wyszedł
( 25 ) x
2 pomózcie w drugim ...
16
1 mar 17:15
Ela: ej umiecie to zrobic, ? wiem ze to jest trudne ale jednak : Eta, Mateuusz aniabb, artur− chyba
nie dla was /////....
1 mar 17:36
Skipper:
a dla x<0 ...

?
1 mar 17:47
Ela: ale jak x<0 to i tak przecież będzie dodatnie, bo podnosze do dodatniej potegi
1 mar 17:54
Skipper:
a dlaczego sądzisz, że dodatnia?
1 mar 18:12
Skipper: ... akurat n=25
1 mar 18:16
Ela: rozpisz mi to prosze, bo zaraz sie połacze, siedze nad tym pół dnia, mam mieć z tego
sprawdzian, a głupia Elka jak zawsze nie może wpaść na to jak rozwiązać

:(:(
1 mar 18:26
Skipper:
| | 25! | |
= |
| =17*23*25=9775 |
| | 16!*(25−16)! | |
...dalej poradzisz sobie? −
1 mar 18:29
Ela: ale zobacz w poleceniu... napisałam pierwszy przypadek, wyszedł mi, jednak nie umiem drugiego
wtedy kiedy x<0 jak mówiłeś/aś
1 mar 18:43
Skipper:
oczywiście drugi przypadek to:
1 mar 18:44
Skipper:
drugi po prostu na daje całkowitych rozwiązań ... nie ma takiego n∊N aby przy x<0
suna współczynników drugiego i trzeciego wyrazu była równa 325
1 mar 19:00
Skipper: ... w poście z 18:12 chodziło oczywiście o potęgi parzyste i nieparzyste ... ale to i tak bez
znaczenia
1 mar 19:03
Ela: dalej nie cszaje
1 mar 19:29
Skipper:
no przecież znak drugiego, czwartego ... parzystego wyrazu zależy od znaku 1/x
Zauważ, że:
(x−1)3=x3−3x2+3x−1
W Twoim przykładzie:
x2+1/x)n=x2n±... w zależności czy x>0 czy x<0
1 mar 19:47
Skipper:
| | 1 | |
przecież dla x<0 będziesz miała (x2− |
| )n |
| | −x | |
to tak jak (4+(−3))
5=(4−3)
5
1 mar 19:51
ela: aaaaaaaaaaaaaa teraz juz czaje

! DZIEKI SKIPER
1 mar 19:54
Skipper: −
1 mar 19:57
Skipper:
zauważ, że
dla x=5 [(5)
2+1/5]
n=5
2n+ ...
| | 1 | | 1 | |
dla x=−5 [(−5)2+ |
| ]n=[52− |
| ]n=52n−... |
| | −5 | | 5 | |
1 mar 20:03