Stereometria
aga: Pomoże ktoś?
1. Wysokość podstawy czworościanu foremnego jest równa
√3 Pole powierzchni całkowitej tego
wielościanu wynosi
A. 2
√3cm
2 B. 4
√3cm
2 C.2cm
2 D. 4cm
2
2. Dany jest ostrosłup prawidłowy sześciokątny o krawędzi podstawy długości 3 cm i objętości
√3cm
3. Wysokość tego ostrosłupa jest równa
| | 9 | | 2 | |
A. |
| cm B. |
| C. 3cm D. 5cm |
| | 2 | | 9 | |
3. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędz podstawy ma długość
√2cm, a krawedz boczna
√3cm. Wysokość tego ostrosłupa jest równa
A. 1cm B.
√7cm C. 2cm D.
√2
4. Krawedz boczna ostroslupa prawidłowego trójkątnego ma długosc 6cm, a wysokosc jego postawy
| | 9√3 | |
|
| cm. Miara kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny postawy jest równa |
| | 2 | |
A. 90
0 B. 60
0 C. 45
0 D. 30
0
Wyliczyłam zadania prostsze ale z tymi już mam problem i nie wiem jak je obliczyć, pomoże ktoś?
1 mar 15:56
aga:

w tym 4 to nawet nie wiem czy dobrze zrobilam rysunek ...
1 mar 16:02
aga: nikt nie pomoze nawet w jednym zadaniu?
1 mar 16:46
Janek191:
z.1
Ścianami czworościanu foremnego są trójkąty równoboczne
Mamy
h =
√3 cm
więc
a = 2
=====
Pole powierzchni czworościanu
| | a2 √3 | |
P = 4 PΔ = 4 * |
| = a2 √3 |
| | 4 | |
więc
P = 2
2 √3 = 4
√3
Odp. B P = 4
√3 cm
2
======================
1 mar 17:37
Janek191:
z.2
a = 3 cm
V =
√3 cm
3
Mamy
| | a2 √3 | |
Pp = 6 * |
| = 1,5 a2 √3 |
| | 4 | |
czyli
Pp = 1,5 *3
2 √3 = 13,5
√3
oraz
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp*h = |
| *13,5 √3 *h = 4,5 √3*h |
| | 3 | | 3 | |
więc
4,5
√3*h =
√3 / :
√3
4,5 h = 1
==============
Odp. B
−−−−−−−−−−
1 mar 17:45
Janek191:
z.3
a = √2 cm
b = √3 cm
x − długość przekątnej kwadratu
x = a √2 = √2 cm* √2 = 2 cm
h − wysokość ostrosłupa
Z tw. Pitagorasa mamy
h2 + ( 0,5 x)2 = b2
h2 = p{3]2 − 12 = 3 − 1 = 2
więc
h = √2
Odp. D h = √2 cm
===================
1 mar 17:51
Janek191:
z.4
b = 6 cm
więc
Mamy
zatem
α = 30
o
=============
Odp. D
−−−−−−−−−
1 mar 17:58
aga: dziękuje!

a wydawały sie te zadania trudniejsze
1 mar 18:13