ostrosłup prawidłowy
m: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 12 cm, a krawędź boczna ma
długość 18cm.
a) Wyznacz miarę kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy.
b) Wyznacz miarę kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
c) Wyznacz miarę kąta dwuściennego pomiędzy dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi.
1 mar 15:24
m: ?
1 mar 15:57
Janek191:
a = 12 cm
b = 18 cm
a)
x = a
√2= 12
√2 cm − długość przekątnej kwadratu
Mamy
czyli
| | 6 √2 | | √2 | |
cos α = |
| = |
| ≈ 0,4714 |
| | 18 | | 3 | |
więc
α ≈ 61
o 50 '
−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
h
1 − wysokość ściany bocznej
Z tw. Pitagorasa mamy
h
12 + ( 0,5 a)
2 = b
2
h
12 = 18
2 − 6
2 = 324 − 36 = 288 = 144*2
więc
h
1 =
√144*2 = 12
√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
oraz
| | 6 | | √2 | |
cos β = |
| = |
| ≈ 0,3536 |
| | 12 √2 | | 4 | |
więc β ≈ 69
o 20 '
−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 mar 17:28
dero2005:

a = 12
l = 18
obliczamy przekątną podstawy d
d = a
√2
obliczamy cos α
obliczamy wysokość ściany h
s
h
s =
√l2 − (a2)2 =
obliczamy cos β
obliczamy wysokość ściany h
obliczamy cos γ
d
2 = 2h
2 − 2h
2cosγ
1 mar 17:42