wyznacz wartości współczynników
angelika: pierwiastkami wielomianu W(x)=x3 + px2 +qx +6 są liczby 1 i −3. wyznacz wartości
współczynników p i q oraz trzeci pierwiastek wielomianu w.
1 mar 15:13
$$: oblicz
W(1)=...
W(−3)=...
potem tworzysz układ równań
1 mar 15:16
Eta:
2 sposób
W(x)=(x−1)(x+3)(x−k) , k −− trzeci pierwiastek
iloczyn wyrazów wolnych: 1*(−3)*(−k)=6 ⇒
k=2 −−− trzeci pierwiastek
W(x)=(x−1)(x+3)(x−2) =........ = x
2−7x+6
Odp:
p=0 i q= −7
1 mar 16:33
Janek191:
W(x) = x3 − 7 x + 6
========================
1 mar 17:04
Eta:
No tak .... chochlik

W(x)=x
3−7x+6
dzięki za poprawkę
1 mar 17:06