barzdo prosze o pomoc
paulina: rzucamy dwa razy symetryczna kostka do gry . oblicz prawdopodobienstwo otrzymania a) 6 oczek w
pierwszym rzucie b) 6 oczek conajmniej jednym rzucie c) róznych oczek na obu kostkach
1 mar 14:33
mxm: Najłatwiej rozrysować sobie to w tabeli. 6x6− wtedy wszystko ładnie widac.
Ω=62=36
a) A− zd. poleg. na wyrzuceniu w pierwszym rzucie 6 oczek
A=6 −{6,1; 6,2; 6,3; 6,4; 6,5; 6,6}
P(A)=16
b) B=2*6=12
P(b)=13
c) C=36(wszystkie rzuty)−6(te w których liczby sie powtórzą)=30
P(C)= 56
1 mar 17:12