Ekstrema lokalne funkcji
Revolv: Udało mi sie w zadaniu wyliczyć pochodna, ale wynik pochodnej kompletnie nic mi nie mówi i po
prostu nie wiem co dalej.
Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji:
x3 +xx4−x2+1
a wynik pochodna wyszla mi taka:
−x6 − 4x4 + 4x2 + 1(x4 − x2 + 1
Troche to niewyraznie wyglada..
u{−x6 − 4x4 + 4x2 + 1} {(x4 − x2 + 1}
Napisze ktos co dalej z tym robic?
lub najlepiej troche napisze rownan..
Dzieki z góry.
1 mar 14:03
aniabb: teraz przyrównać do zera
1 mar 14:05
huehuehue: f'(x)=0 rozwiaz rownanie
Ps uzywaj duzego ulamka to bedzie wyrazniej U{ } { } ←bez spacji rzecz jasna
1 mar 14:06
aniabb: potem np. hornerem strzelając w pierwiastki = 1 i −1

bo jak widać się sprawdzą

i
dostaniesz równanie dwukwadratowe
−(x−1)(x+1)(x
4+5x
2+1) =0
1 mar 14:13