Dowodzenie; trójkąty
EMPE: W trójkącie ABC poprowadzono środkowe AD, BE i CF i połączono punkty D, E, F. Wykaż, że
środkowe trójkąta DEF zawierają się w środkowych trójkąta ABC.
1 mar 14:03
Mila:

ED||AB i DF||AC i EF||BC
EB odcinek łączący B ze środkiem AC,
Z tw. Talesa:
| DB | | BC | | DB | | DE' | | 1 | | DE' | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| DE' | | CE | | BC | | CE | | 2 | | CE | |
| | 1 | |
DE'= |
| |CE| ⇒E' jest środkiem FD , |
| | 2 | |
czyli E'E to srodkowa ΔDEF i E'E zawiera się w środkowej EB
Analogicznie
środkowa FF' zawiera się w środkowej FC
i środkowa DD' zawiera się w środkowej AD.
2 mar 00:00