:)
stilla sanguinis: oblicz całki
a) ∫10xdx=10x22=5x2
b) ∫x3+4x2−6x+2dx
c) ∫e3xdx
d) ∫1x3dx
f) ∫ 30 10xdx
g) ∫e3xdx
h) ∫52 (6x2−16x+26)dx
1 mar 13:18
huehuehue: a) jest ok tylko pamietaj o C

jakie masz problemy z nastepnymi przykladami ?
1 mar 13:26
stilla sanguinis: Mój problem polega głównie na tym, że mój prowadzący zajęcia z fizyki zażyczył sobie abym
rozwiązała te cudne przykłady przy czym nie obchodziło go że nigdy z nimi styczności nie
miałam. Liczyłam że na podstawie wzorów zamieszczonych w internecie dam sobie rade, ale się
jednak przeliczyłam. Potrzebuje kogoś kto mógłby mi to krok po kroku wytłumaczyć, dzięki czemu
lepiej przygotuje się na zajęcia.
Zakładam, że są dość banalne przykłady także może mi ktoś powiedzieć jakie wzory do każdego
przykładu mam wykorzystać, ten gest już wiele mi da
1 mar 13:33
1 mar 13:37
stilla sanguinis: tylko wszystko przed dx nie jest b w nawiasie to nie ma znaczenia?
1 mar 13:41
aniabb: nie
1 mar 13:55
1 mar 13:57
aniabb: f,h) to całki oznaczone (g pewnie też)
to tak jak zwykłe czyli liczysz całkę ∫f(x) = F(x)
i potem wstawiasz za x górę i odejmujesz za x dół
∫ba f(x) = F(b)−F(a)
1 mar 14:01
huehuehue: tzn powinien byc nawias ale to nie ma znaczenia
| | 1 | | 4 | |
b)∫(x3+4x2−6x+2)dx= |
| x4+ |
| x3 − 3x2 + 2x + C |
| | 4 | | 3 | |
| | dt | | 1 | | 1 | | 1 | |
c)∫e3xdx = |t=3x dt=3dx |
| =dx| = |
| ∫etdt = |
| et+C= |
| e3x+C |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
d) nie moge rozczytac
∫10xdx <0,3> = (5x
2)|<0,3> = 5*3
2 − 5*0
2 = 45
g)patrz przyklad c)
h)∫(6x
2−16x+26)dx= (2x
3−8x
2+26x)|<2,5>= (2*5
3 − 8*5
2 + 26*5) − (2*2
3 − 8*2
2 + 26*2)=
=144
1 mar 14:04
stilla sanguinis: d) ∫ 1/x
3 dx
dziękuje za pomoc
1 mar 14:17
1 mar 14:24