Nim i maks
Makaveli: Niby proste a problem..
Dla funkcji f: [−6;8} gdzie f(x)= √100−x2, wyznaczyć najmniejsza i największą wartość.
Ma ktoś chęć na rozwiązanie?
1 mar 13:13
aniabb:

x=0 f(0)=10 max
x=−6 f(−6)=8
x=8 f(8)=6 min
1 mar 13:36
Makaveli: Niesamowite, dzięki wielkie.
1 mar 13:50
pigor: ...otóż, z D
f=<−10;10> i x∊<−6;8> masz
f(x)=
√100−x2=
√100(1−0,01x2)= 10
√1−(0,01x)2 ⇒
⇒ f(0)=10*1= 10 − ekstremum lokalne, a f(−6)=
√64= 8 i f(8)= 6,
zatem 6< 8< 10, więc
fnajmn.= 6, zaś
fnajw.= 10 . ...
1 mar 13:53
Revolv: Genialnie, dzięki

Co ciekawe, miałem właśnie takie zadanie na egzaminie i obliczenia nawet sie zgadzały, tylko
zapomniałem o dziedzinie, no ale nie wystarczyło na przynajmniej 1pkt....
2 mar 15:23