Wyznacz wszystkie wartości parametrów
Johny: Wyznacz wszystkie wartości parametrów p i q dla których nierówność;
(18−3x−x2)(x2+px−2qx+6q)≤0
jest spełnona przez każdą liczbę rzeczywistą
1 mar 12:39
Johny: nie wiem czy potrzebie w ogole liczyłem delte z pierwszego nawiasu, a w drugim dziwnie mi sie
skraca i powstaje funcja liniowa
1 mar 12:41
Skipper:
... a co Ci się tam skraca?−
1 mar 12:48
Johny: Każda nawet najmniejsza uwaga mile widziana.
1 mar 12:49
Johny: a więc gdy liczę delte i biore sobie q za niewiadomą a p za parametr to skraca mi sie p i
powstaje funcja liniowa
1 mar 12:51
Johny: napisze jak mi wyszło
1 mar 12:51
Skipper:
... to może taka podpowiedź ...
Kiedy nierówność będzie spełniona dla dla x∊R
Skoro ma być ≤0 ... to

?
W przedziale w którym 18−3x−x
2≥0 x
2+px−2gx+6 musi być ≤0
A co powiesz o pierwiastkach obu wielomianów

?
1 mar 12:56
Johny: x2+px−2qx+6q≤0
Δ=(p−2q)2−4*6q
Δ=p2−4pq+4q2−24q niech q=x
Δq=4x2−24x−4px+p2
Δq=(24+4p)2−16p2
Δq=576 +192p+16p2−16p2
1 mar 12:57
Johny: dlaczego pierwsza część ma być większa lub równa 0
1 mar 12:58
Johny: moze ktos na skypie mi to wytłumaczy
1 mar 13:02
Johny: ?
1 mar 13:07
Skipper: podaj longin na skype
1 mar 13:08
Johny: wiktorio94
1 mar 13:11
Skipper:
innymi słowy x
2+px−2qx+6q=−(18−3x−x
2)
przyrównaj wielomiany i wylicz p i q (a może się pokryją ?)−
1 mar 13:26
Johny: dziękuje za pomoc
1 mar 13:30
Skipper: −
1 mar 13:30