ICSP: no to przy rozwiązywaniu nierówności radzę zawsze zrobić tak aby współczynnik przy najwyższej
potędze był dodatni. Dlaczego? Otóż wtedy nie musimy się zastanawiać jak parabola ma zwrócone
ramiona. OD razu wiemy że są one zwrócone do góry.
−x
2 + 8x − 16 ≤ 0 // −1 (zmieniam znak nierówności bo mnożę przez liczbę ujemną)
x
2 − 8x + 16 ≥ 0
| | −b | |
Δ = 0 czyli ten trójmian można zapisać w postaci a(x−x1)2 gdzie x1 = |
| |
| | 2a | |
a = 1
x
2 − 8x + 16 ≥ 0 ⇒ (x − 4)
2 ≥ 0 ⇒ ...
Dokończysz bez p[problemów