ciagi
artek: ciągi.. pomoże ktoś ?
zbadaj monotoniczność ciągu
an = 2n+3
−−−−−−−
n+1
1 mar 11:47
Tad:
| an+1 | | 2n+5 | | 3 | |
| = |
| =2+ |
| ... i wnioskuj |
| an | | n+1 | | n+1 | |
1 mar 11:55
Tad:
przepraszam
1 mar 11:57
Tad:
| 2n+5 | | n+1 | | 2n2+7n+5 | |
| * |
| = |
| = |
| n+2 | | 2n+3 | | 2n2+7n+6 | |
mianownik rosnący w przedziale n∊N
+ .czyli

?
1 mar 12:06
martusia: A TO SIE DZieli czy odejmuje bo wzór chyba jest taki an+1−an ?
1 mar 12:07
martusia: Tad, chyba źle myślisz, Artek powiedz nam jak ty zrobiłeś....
1 mar 12:08
ICSP: Można dzielić, można odejmować. Jak kto lubi
1 mar 12:08
artek: my odejmujemy .....ja w szkole poznałem taki wzór jak napisała "martusia"
1 mar 12:10
Tad: przepraszam ....znów błąd
Uciekam−:(
1 mar 12:11
artek: wyszło mi coś takiego −1
−−−−−−−−−−−−
n2+3n+3 czy dobrze?
1 mar 12:12
ICSP: Czasem łatwiej się dzieli a czasem odejmuje.
| | 2n + 5 | | 2n + 3 | | (2n+5)(n+1) − (2n+3)(n+2) | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| |
| | n+2 | | n+1 | | (n+1)(n+2) | |
1 mar 12:13
ICSP: Już po mianowniku widzę że u ciebie jest źle
1 mar 12:13
artek: czyli powinno być n2+3n+2 ?
1 mar 12:14
artek: −1
−−−−−−−−−−−−
n2+3n+2
1 mar 12:15
ICSP: teraz dobrze. Wniosek ?
1 mar 12:16
artek: wyszło, że ciąg jest malejący. .... bo iloraz −1 i (n+1)(n+2) jesty mniejszy od zera ? zy
dobrze wnisokuje?
1 mar 12:17
ICSP: faktycznie ciąg malejący.
1 mar 12:17
artek: czyli dobrze wszystko mam już , tak ?
1 mar 12:23
artek: A JESZCZE MAM takie zadanie ciąg an jest ciągiem malejącym o wyrazach dodatnich. znadaj
monotoniczność ciągu bn wiedzą, ze
bn= −3an
1 mar 12:27