zbior wartosci
mm: Witam,
Mam problem z pewnym cwiczeniem ze zbioru A. Kiełbasy, cz1.
405.
| | x2+x | |
Funkcja f określona jest w zbiorze liczb rzeczywistych wzorem f(X)= |
| |
| | x2+x+1 | |
Zbior wartosci funkcji f wyznaczyc mozna w nastepujacy sposob:
* Liczba w nalezy do zbioru funkcji f wtedy i tylko wtedy, gdy istnieje taka liczba x, ze
f(X)=w.
| | x2+x | |
Musimy wiec znalesc te wartosci w, dla ktorych rownanie |
| =w ma co najmniej |
| | x2+x+1 | |
jedno rozwiazanie.
* Sprowadzamy rownanie do postaci (w−1)x
2+(w−1)x+w=0 ********
[..]
No i wlasnie tutaj nie rozumiem dlaczego (w−1) a nie np wx albo (w+8000)