całki
diks: Mam problem z dwoma całkami..
∫ (x
2+2x+3)sinx dx = (wynik: −x
2cosx − 2xcosx + 2xsinx − cosx + 2sinx + C)
| | 1 | |
∫ e−2x sin4x dx = (wynik: − |
| e−2x (2cos4x + sin 4x) + C |
| | 10 | |
1 mar 11:17
diks: ∫ (x2+2x+3)sinx dx =
u= x2 + 2x + 3
u'= 2x + 2
v'= sinx
v= − cosx
1 mar 11:18
diks: (x2+2x+3)(−cosx) − ∫(2x+2)(−cosx) =
1 mar 11:19
diks: −(x2+2x+3)cosx + ∫(2x+2)cosx =
1 mar 11:20
diks: ∫(2x+2)cosx =
u= 2x+2
u'= 2
v'= cosx
v= sinx
1 mar 11:20
diks: −(x2+2x+3)cosx + [(2x+2)sinx − ∫ 2sinx dx] =
−(x2+2x+3)cosx + [(2x+2)sinx −2 ∫ sinx dx] =
1 mar 11:22
diks: −(x2+2x+3)cosx + (2x+2)sinx −2*(−cosx) + C =
1 mar 11:23
diks: −(x2+2x+3)cosx + (2x+2)sinx +2cosx + C
1 mar 11:23
diks: noi co ja robie źle?! że nie wychodzi dobry wynik?
1 mar 11:24
diks: a już wiem... to jest inny zapis...
1 mar 11:29