Wyznacz monotoniczność i ekstrema
Sasha : x2(x−1)2
1 mar 10:54
huehuehue: f(x)=x
2(x−1)
2=x
4−2x
3+x
2
f'(x)=4x
3−6x
2+2x
4x
3−6x
2+2x=0
f(1)=0
f(0)=0
f''(x)= 12x
2−12x+2
f''(
12)=−1 f''(
12)<0 max
f''(1)=2 f''(1)>0 min
f''(0)=2 f''(0)>0 min
czyli mamy minima w punktach (0,0) oraz (1,0) i maximum w punkcie (
12,
116)
1 mar 11:11
Sasha : Wielkie dzięki a jeśli masz chwilkę, to proszę napisz mi krótko jak doszedłeś do tych wyników
(0,0), (1,0) i 1/2, 1/16 rozumiem wszystko do pochodnej a potem mam mętlik
1 mar 11:39
huehuehue: rozwiazalem rownanie 4x3−6x2+2x=0 f'(x)=0
wstawilem rozwiazania to funkcji pierwotnej f(x) otrzymuje punkty 0,0 itd
i teraz tak zeby sprawdzic gdzie wystepuja ekstrema mozesz narysowac f'(x) albo tak jak ja
policzyc druga pochodna i wstawic rozwazania f''(x0)<0 max f''(x0)>0 min
gdy f''(x0)=0 wtedy mozesz policzyc 3 pochodna(o ile istnieje) i wstawic rozwiazania
ale najlatwiej narysowac wykres f'(x)
1 mar 12:51