Funkcja harmoniczna - rysowanie wykresu
pawel95: Witam,
Mam narysować wykres danej funkcji harmonicznej :
| | −2|x| − 1 | |
f(x) = |
| i teraz mam pytanie czy mogę pominąć wartość bezwzględną i |
| | x + 2 | |
| | −2x − 1 | | 2x + 1 | |
rozważyć dwa przypadki 1 ) |
| i 2) |
| |
| | x + 2 | | −x − 2 | |
1 mar 08:12
Aga1.: Gdy x≥0
Gdy x<0 i x≠−2 wówczas IxI=−x i
| | 2x−1 | |
y= |
| ( drugi przypadek nie zgadza się) |
| | x+2 | |
1 mar 08:17
Aga1.:
1 mar 08:20
pawel95: | | 2x − 1 | |
A czemu w x<0 mam |
| nie powinno być inaczej niż gdy x≥0? |
| | x + 2 | |
A w drugim zadaniu dobrze rozpisałem?
Gdy x≥0
Gdy x<0 i x≠1
Dzięki za pomoc
1 mar 08:23
Aga1.: W pierwszym, gdy x≥0 zamiast IxI wpisujesz x,
W drugim zamiast IxI wpisujesz −x, a resztę przepisujesz bez zmian.
Pierwsze dobrze, a drugie
| −x+1 | | −(−x+1) | | x−1 | |
| = |
| = |
| , x≠−1, x<0 |
| −x−1 | | x+1 | | x+1 | |
1 mar 08:32
pawel95: O dziękuje bardzo

Teraz juz wiem co i jak
1 mar 08:45