.
asdf: całka:
t =
√x
| | dx | | dx | |
dt = |
| ⇒ dt = |
| ⇒ dx = 2tdt |
| | 2√x | | 2t | |
| | 1 | | t | | t+2−2 | |
∫ |
| 2tdt = 2∫ |
| dt = 2∫ |
| dt = 2 ∫(1−2*(2+t)−1) dt = |
| | 2+t | | 2+t | | 2+t | |
2 * ( ∫dt − 2∫(2+t)
−1 dt) =
2t − 4 ln |2+t| + C = 2
√x − 4ln|2+
√x| + C
tak?
1 mar 01:32
Bogdan:
Spróbuj 2 + √x = t
1 mar 01:44
asdf: ∫ √1− cosx dx
1 mar 01:44
asdf: Bogdan, juz sobie poradzilem, a tą drugą da się normalnie?
1 mar 01:44
Bogdan:
Wszystko da się normalnie.
1 mar 01:51
asdf: ok, dzieki
1 mar 02:03
asdf:
| | x | | x | |
∫ √2sin2 |
| dx = √2 ∫ sin |
| dx |
| | 2 | | 2 | |
dx = 2dt
| | x | |
√2 ∫ sint * 2dt = 2√2 ∫ sint dt = −2√2 cost + C = −2√2 cos( |
| ) + C |
| | 2 | |
?
1 mar 02:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
wow wow wow
a w życiu

od kiedy
√a2 = a
1 mar 07:13
asdf: tak myślałem... |a|
1 mar 14:41