Wielomiany
Olga: Rozwiąż równania wielomianowe
Rozwiąż równania wielomianowe
a) X3+3x2+2x=0
X(x2+3x+2)=0
X1=0
X2=−2
X(x+3)=0
X3=−3
b) X6−25x2=0
X2(x4−25)=0
X1=0
c) −2x4+9x3+5x3=0
X2(−2x2+9x+5x)=0
X1=0
X(−2x+9+5)=0
X2=−9
X3=−5
X(−2)=0
X4=2
1 mar 00:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
b) źle ... jeszcze jakieś rozwiązania są

c) a tutaj to jest błąd na błędzie
I) zapewne nie jest tam 5x
3 tylko 5x
2
II) jeżeli nawet to: (−2x+9+5) = (−2x+14) ... a więc (−2x+14)=0 ⇔ x
2 = 7 i koniec ...
a nie coś tam robiłeś nie dokońca wiem co
1 mar 07:17
aniabb: w pierwszym też multum błędów dlatego pewnie taki nieskładny zapis
1 mar 07:43
aniabb: zaprezentowana tu (
zdecydowanie błędna) metoda polega na wyciąganiu kolejnych iksów i
traktowanie wyrazów wolnych tak powstających jako rozwiązań ;> tą metodą można nic nie liczyc
tylko od razu współczynniki przed iksami potraktować jako rozwiązanie
1 mar 07:47
Jolanta: | | −b+√Δ | | −b−√Δ | |
a) x2+3x+2=0 Δ=b2−4ac=9−8=1 x1= |
| =−1 x2= |
| =−2 |
| | 2a | | 2a | |
x=−2 x=−1 x=0
b)x
6−25x
25x
2=0
x
2(x
4−25)=0
x=0 x
4−25=0
( x
2)
2−5
2=0 wzór a
2−b
2=(a+b)(a−b)
( x
2+5)(x
2−5)=0
x
2+5≠0 x
2−5=0
(x+
√5)(x−
√5)=0
x=−
√5 x=
√5
x=−
√5 x=0 x=
√5 x=0 pierwiastek podwójny
c)−2x
4+9x
3+5x
2=0
x
2(−2x
2+9x+5)+0
x
2=0 −2x+9x+5=0 liczysz Δ i pierwiastki
x=0
1 mar 09:17