Wielomiany
Olga: Wielomiany proszę o sprawdzenie

Rozłóż wielomiany na czynniki
a) W(x)=x
4−5x
3+6x
2
b) w(x)= (2x
2−5x−3)(2x
2−7x+3)
c) W(x)= x
4+3x
3+x
2+3x
a) X
2(X
2−5x+6)
b) (2x
2−5x−3)(2x
2−7x+3)= 4x
4−14x
3+6x
2−10x
3+35x
2−15−6x
2+21x−9= 4x
4−24X
3+35x
2+21x−24 =
4(x
4−6x
3−6) 7x(5x+3)
c) x(x
3+3x
2+x+3)
1 mar 00:42
Krzysiek : W a teraz x2−5x+6 na postac iloczynowaW b nie mnozysz tylko 2x2−5x−3 postac iloczynowa i to
samo 2x2−7x+3 postac iloczynowa . W c zaczete dobrze tylko teraz x3+3x2+x+3 −poszukaj
pierwiastkow wsrod dzielnikow wyrazu wolnego czyli +/−1 i +/−3 i rozkladaj dalej Horneren lub
pisemnie . Np a x2−5x+6=0 Δ= 1 x1=2 i x2= 3 wiec x2−5x+6 =(x−2)(x−3)
calosc x4−5x3+6x2=x2(x2−5x+6)=x2(x−2)(x−3)
1 mar 01:03
Olga: b) W(x)=(2x2−5x−3)(2x2−7x+3)
2x2−5x−3
delta=25+24=49
x1=5−7/4=−2/4=−1/2
x2=5+7/4=12/4=3
2x2−7x+3
delta=49−24=25
x1=7−5/4=2/4=1/2
x2=7+5/4=12/4=3
W(x)=4(x+1/2)(x−3)(x−1/2)(x−3)=(x+1/2)(x−1/2)(x−3)2
1 mar 01:23
ICSP: a c prościej można niż Bezout'em
x(x3 + 3x2 + x + 3) = x(x2(x+3) + 1(x+3)) = x(x+3)(x2+1)
1 mar 01:28