matematykaszkolna.pl
pytanie tn: Witam! Chętnie rozwiążę zadanie (poziom R) dotyczące planimetrii. Na myśli mam zadanie, które może sprawic trudność, owocuje czymś ciekawym pod kątem przeszłej ( teraźniejszej:( ) matury. Jak ktoś coś fajnego ma to może się podzielić emotka
1 mar 00:32
Bogdan: rysunek Już kiedyś to zadanie tu prezentowałem. Trapez: x, y − długości przekątnych x2 − y2 = 20, miary kątów przy dolnej podstawie: 60o, 30o. Obliczyć pole trapezu
1 mar 00:38
Bogdan: Hej, tn co Ty na to? trudne?
1 mar 00:51
Mateusz: Zadanie ode mnie: W koło o promieniu R wpisujemy trójkąty w ten sposób że środek koła należy do jednego z boków Oblicz obwód trójkąta o największym polu.
1 mar 09:40
Patryk: wiem ,ze nie moje ale czy ob=2R(2+1) ?
1 mar 12:19
Mateusz: Zgadza sie, Patryk
1 mar 13:03
Patryk: oho ho ho ,dzięki za odp
1 mar 13:04
pigor: ..., jest to obwód 2p=2R+2R2= 2R(1+2), Δ−a prostokątnego, równoramiennego o stałej podstawie 2R i wysokości h=R, czyli o polu Pmax.= P(h=R)= 12*2R*R= R2, spośród ΔΔ−ów o wysokościach h≤ R... emotka
1 mar 13:18
Mateusz: No dobra Panowie zadanie miał rozwiazac tn szczegolnie dlatego ze ostatnio przerabiał pochodne z tego co widziałem dam mu zaraz inne emotka
1 mar 13:20
Mateusz: W trójkącie ABC boki AC i BC są równe okrąg ktorego srednicą jest wysokosc CD trójkąta przecina boki trójkąta w punktach dzielących te boki w stosunku m do n licząc od wierzchołka C. Oblicz pole trojkata ABC mając daną dlugość wysokości CD=a.
1 mar 13:27
tn: Wielkie dzięki. Jutro do nich wrócę i zaprezentuję rozwiązania, jeśli dam radę
1 mar 22:20
Eta: Zadanie podane przez Bogdana ... wciąż czeka ...na proste rozwiązanie emotka
8 mar 13:20
Patryk: czy w zadani Bogdana x i y to zmienne czy niewiadome ?
8 mar 13:31
Ajtek: Niewiadome, długości przekątnych i x>y
8 mar 13:33
Patryk: no,tak się tylko pytam
8 mar 13:34
Eta: emotka
8 mar 14:13
Licealista D: Nie mogę wpaść na żadną zależnośćemotka zrobiłem przekątne jako dwa trójkąty prostokątne. Wiem też, że suma kątów przy tym samym ramieniu jest 180 stopni . Chciałem uzależnić dłuższą podstawę od h ale nie mogę :< ... jakaś podpowiedź mała emotka
8 mar 14:41
Kipic: Mam pytanie czy odpowiedz do tego zadania co Bogdan napisał to wychodzi pole P=53
8 mar 14:43
Eta: P=53 emotka
8 mar 14:59
Kipic: e no ot git teraz takie zeby dali i mozna robic
8 mar 14:59
konda: Z twierdzenia cosinusów dochodzę do równania 40= −ac −cb +3bd −3ad Nie wiem czy to dobry trop
8 mar 15:07
Eta: rysunek Trójkąty ABE i DCE są prostokątne o kątach 30o, 60o, 90o
 a*a3 b*b3 3 
P(tr)=P(ΔABE)−P(ΔDCE)=

= (a2−b2)*

2 2 2 
x2=b2+3a2 y2=a2+3b2 − −−−−−−−−−−−−− x2−y2= 2(a2−b2) ⇒ a2−b2= 10
 3 
P(tr)= 10*

= 53
 2 
emotka
8 mar 15:19
Licealista D: Najciężej wpaść na pomysł rozwiązaniaemotka . A to wszystko takie łatwe.
8 mar 15:31
Bogdan: Ety rozwiązanie jest bardzo eleganckie, witaj Eto emotka. Jest jeszcze inny sprytny sposób na proste rozwiązanie tego zadania
8 mar 15:32
Eta: Witam Bogdanie emotka ...może z podobieństwa? lub z długości odcinka łączącego środki podstaw ..tak? emotka
8 mar 15:42
Licealista D: Chętnie zrobię drugim sposobem na zapamiętanie, tylko jakim
8 mar 15:44
Bogdan: Nie Eto emotka, ale może niech młodzież najpierw trochę się pogimnastykuje emotka
8 mar 15:45
Eta: okemotka
8 mar 15:46
Bogdan: Czy w szczególnym przypadku trójkąt może być trapezem?, jeśli tak, to co wtedy dzieje się z przekątnymi trapezu?
8 mar 15:48
Eta: Hehe.... teraz już mam proste rozwiązanie emotka
8 mar 16:03
Licealista D: Wydaję mi się, że trapez ma 4 boki, trójkąt trzy boki . Więc w jakim przypadku może być trapezem. Ogólnie próbowałem podzielić trapez na dwa trapezy prostokątne i liczyć, że różnica kwadratów przekątny jest różnicą kwadratów podstaw. I wtedy z 2 trapezu zrobić układ równań. Ale nie mogłem dojść do jakiegoś wyniku. Liczyłem także z twierdzenia cosinusów i doszedłem do tego, że dłuższa podstawa to p{10) lub 10 , potem podstawiłbym to do różnic podstaw i wyliczył krótszą podstawę, która w obu prostokątnych i w wyjściowym trapezie jest taka sama. Ale wydaję mi się, że to łatwy sposób nie jest emotka
8 mar 17:47
Licealista D: Chyba, że patrząć z takiego myślenia średniego. Trójkąt to trapez ale jedna jego podstawa jest równa 0 ? . Hmm
8 mar 17:49
Licealista D: @Bogdan emotka
8 mar 18:53
Bogdan: Ciepło, ciepło Licealista D emotka
8 mar 19:46
Mila: Zadania dla TN http://www.zadania.info/76892 Rozwiązuj, jutro będzie nowa porcja.
8 mar 22:51