pytanie
tn: Witam!
Chętnie rozwiążę zadanie (poziom R) dotyczące planimetrii. Na myśli mam zadanie, które może
sprawic trudność, owocuje czymś ciekawym pod kątem przeszłej ( teraźniejszej:( ) matury.
Jak ktoś coś fajnego ma to może się podzielić
1 mar 00:32
Bogdan:

Już kiedyś to zadanie tu prezentowałem.
Trapez:
x, y − długości przekątnych
x
2 − y
2 = 20, miary kątów przy dolnej podstawie: 60
o, 30
o.
Obliczyć pole trapezu
1 mar 00:38
Bogdan:
Hej, tn co Ty na to? trudne?
1 mar 00:51
Mateusz:
Zadanie ode mnie:
W koło o promieniu R wpisujemy trójkąty w ten sposób że środek koła należy do jednego z boków
Oblicz obwód trójkąta o największym polu.
1 mar 09:40
Patryk: wiem ,ze nie moje ale czy ob=2R(√2+1) ?
1 mar 12:19
Mateusz: Zgadza sie, Patryk
1 mar 13:03
Patryk: oho ho ho ,dzięki za odp
1 mar 13:04
pigor: ..., jest to
obwód 2p=2R+2R
√2=
2R(1+√2), Δ−a prostokątnego,
równoramiennego o
stałej podstawie
2R i wysokości h=R, czyli o polu
P
max.= P(h=R)=
12*2R*R= R
2, spośród ΔΔ−ów o wysokościach h≤ R...
1 mar 13:18
Mateusz: No dobra Panowie zadanie miał rozwiazac
tn 
szczegolnie dlatego ze ostatnio przerabiał
pochodne z tego co widziałem

dam mu zaraz inne
1 mar 13:20
Mateusz: W trójkącie ABC boki AC i BC są równe okrąg ktorego srednicą jest wysokosc CD trójkąta przecina
boki trójkąta w punktach dzielących te boki w stosunku m do n licząc od wierzchołka C. Oblicz
pole trojkata ABC mając daną dlugość wysokości CD=a.
1 mar 13:27
tn: Wielkie dzięki. Jutro do nich wrócę i zaprezentuję rozwiązania, jeśli dam radę
1 mar 22:20
Eta:
Zadanie podane przez
Bogdana ... wciąż czeka ...na proste rozwiązanie
8 mar 13:20
Patryk: czy w zadani Bogdana x i y to zmienne czy niewiadome ?
8 mar 13:31
Ajtek:
Niewiadome, długości przekątnych i x>y
8 mar 13:33
Patryk: no,tak się tylko pytam
8 mar 13:34
Eta:
8 mar 14:13
Licealista D: Nie mogę wpaść na żadną zależność

zrobiłem przekątne jako dwa trójkąty prostokątne. Wiem
też, że suma kątów przy tym samym ramieniu jest 180 stopni . Chciałem uzależnić dłuższą
podstawę od h ale nie mogę :< ... jakaś podpowiedź mała
8 mar 14:41
Kipic: Mam pytanie czy odpowiedz do tego zadania co Bogdan napisał to wychodzi pole P=5
√3 
8 mar 14:43
Eta:
P=5
√3
8 mar 14:59
Kipic: e no ot git teraz takie zeby dali i mozna robic
8 mar 14:59
konda: Z twierdzenia cosinusów dochodzę do równania
40= −ac −cb +√3bd −√3ad
Nie wiem czy to dobry trop
8 mar 15:07
Eta:

Trójkąty ABE i DCE są prostokątne o kątach 30
o, 60
o, 90
o
| | a*a√3 | | b*b√3 | | √3 | |
P(tr)=P(ΔABE)−P(ΔDCE)= |
| − |
| = (a2−b2)* |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
x
2=b
2+3a
2
y
2=a
2+3b
2
− −−−−−−−−−−−−−
x
2−y
2= 2(a
2−b
2) ⇒ a
2−b
2= 10
8 mar 15:19
Licealista D: Najciężej wpaść na pomysł rozwiązania

. A to wszystko takie łatwe.
8 mar 15:31
Bogdan:
Ety rozwiązanie jest bardzo eleganckie, witaj
Eto 
.
Jest jeszcze inny sprytny sposób na proste rozwiązanie tego zadania
8 mar 15:32
Eta:
Witam
Bogdanie

...może z podobieństwa? lub z długości odcinka łączącego środki podstaw ..tak?
8 mar 15:42
Licealista D: Chętnie zrobię drugim sposobem na zapamiętanie, tylko jakim
8 mar 15:44
Bogdan:
Nie
Eto 
, ale może niech młodzież najpierw trochę się pogimnastykuje
8 mar 15:45
Eta:
ok
8 mar 15:46
Bogdan:
Czy w szczególnym przypadku trójkąt może być trapezem?, jeśli tak, to co wtedy dzieje się
z przekątnymi trapezu?
8 mar 15:48
Eta:
Hehe.... teraz już mam proste rozwiązanie
8 mar 16:03
Licealista D: Wydaję mi się, że trapez ma 4 boki, trójkąt trzy boki . Więc w jakim przypadku może być
trapezem. Ogólnie próbowałem podzielić trapez na dwa trapezy prostokątne i liczyć, że różnica
kwadratów przekątny jest różnicą kwadratów podstaw. I wtedy z 2 trapezu zrobić układ równań.
Ale nie mogłem dojść do jakiegoś wyniku. Liczyłem także z twierdzenia cosinusów i doszedłem do
tego, że dłuższa podstawa to p{10) lub 10 , potem podstawiłbym to do różnic podstaw i wyliczył
krótszą podstawę, która w obu prostokątnych i w wyjściowym trapezie jest taka sama. Ale wydaję
mi się, że to łatwy sposób nie jest
8 mar 17:47
Licealista D: Chyba, że patrząć z takiego myślenia średniego.
Trójkąt to trapez ale jedna jego podstawa jest równa 0 ? . Hmm
8 mar 17:49
Licealista D: @Bogdan
8 mar 18:53
Bogdan:
Ciepło, ciepło
Licealista D
8 mar 19:46
8 mar 22:51