Dla jakich wartości parametru m - 2 pierw. dodatnie.
monialisia: Błagam, pilne zadanie, pomóżcie mi.
Dla jakich wartości parametru m, równanie | x − 1 | = m2 − 2m + 1 ma dwa pierwiastki dodatnie
?
1 mar 00:07
PW: Gdybyś narysowała wykres funkcji po lewej stronie równania, to byłoby oczywiste − to co po
prawej stronie musi być dodatnie, ale mniejsze lub równe 1 (linia pozioma przecina wykres w
dwóch punktach. gdy biegnie nad osią OX, a punkty wspólne mają odcięte dodatnie, gdy ta linia
nie jest położona za wysoko)
1 mar 00:25
pigor: ... a nie za późno to błagasz

, otóż "twoje" równanie
|x−1|= m2−2m+1 ⇔ |x−1|= (m−1)
2 spełnia warunek zadania ⇔
⇒ m−1≠0 ⇔
m≠1 ⇔
m∊R\{1} . i to tyle . ...
1 mar 00:26