Wyznacz dziedzinę funkcji
Arko: | | x3 + 4x | |
Wyznacz dziedzinę funkcji dla g(x)= |
| , uprość jej zapis i oblicz wartość |
| | x5 − 16 | |
dla −1
1 mar 00:02
Licealista: Co do potęgi 5 daje 16
1 mar 00:12
Arko: 134?
1 mar 00:19
Arko: Ktoś wie jak ruszyć to zadanie

?
1 mar 00:50
Bogdan:
Wszyscy wiedzą (no, może prawie wszyscy):
Założenie: x5 ≠ 16 ⇒ x ≠ 5√16 = 24/5
Df: x∊R \ { 5√16 }
1 mar 00:54
Bogdan:
Sprawdź zapis zadania, mam wrażenie, że źle podałeś jego treść
1 mar 00:56
Arko: Tak, rzeczywiście, w poleceniu nie ma słowa "dla" w miejscu między słowami "funkcji" i
"g(x)=...". Reszta jednak wygląda tak jak powinna.
1 mar 01:01
Arko: Obliczyć wartość dla −1 tzn. podstawić −1 w miejsce x?
1 mar 01:02
Bogdan:
Chodzi mi o mianownik, wydaje mi się, ze powinno być w mianowniku x4 − 16
1 mar 01:04
Bogdan:
jeśli dla x = −1, to w miejsce x wstaw liczbę −1
1 mar 01:05
Arko: Mianownik przepisany dobrze

Czy wynik to
−13?
1 mar 01:12
Bogdan:
Nie
Pokaż swoje obliczenia
1 mar 01:14
Arko: | −13 + 4(−1) | | −1 − 4 | |
| = |
| = −515 = −13 |
| −15 − 16(−1) | | −1 + 16 | |
1 mar 01:18
Bogdan:
źle
−15?
−1 − 16, a nie −1 + 16
1 mar 01:31
Arko: hmm... −16 * (−1) = 16
−1 + 16 = 15
1 mar 01:42