oblicz
Kora: oblicz roznice między sumą 20 początkowych wyrazów tego ciągu o numerach nieparzystych i sumą
wyrazów tego ciągu od dziesiątego do 20 włącznie
an=3n
28 lut 22:36
vitek1980: można utworzyć nowy ciąg bn = a2n−1 = 3(2n−1) = 6n−3
ciąg an jest arytmetyczny o różnicy 3, bn też ale o różnicy 6
suma 20 początkowych wyrazów ciągu an o numerach nieparzystych jest jednocześnie sumą 20
początkowych ciągu bn
czyli S20 = 20*(b1+b20)/2 = 10*(3+117)=10*120=1200
suma wyrazów ciągu an od nr 10 do 20:
S20−S9 = 10*(a1+a20) − 9*(a1+a9)/2 =
= 10*(3+60) − 9*(3+27)/2 = 630 − 135 = 495
odp: 1200−495 = 705
1 mar 12:55