pytanie
denatlu:

mam taki problem, dana jest sobie prosta przypuśćmy y=2x−1 i parabola y=kx
2 i jak obliczyć,
dla jakich k ta parabola ma punkt styczności albo przecięcie z tą prostą?
28 lut 20:30
denatlu: ma ktoś jakiś pomysł?
28 lut 20:59
Mateusz:
Układ rownan złozony z rownania paraboli i rownania prostej musi miec jedno albo dwa
rozwiązania
28 lut 21:02
denatlu: tutaj z delty nie idzie
28 lut 21:20
Mateusz: Jak nie idzie? Jak idzie po prostu otrzymasz zbior rozwiazan w zaleznosci od parametru k
1 mar 21:00
Saizou : y=2x−1
y=kx
2
kx
2=2x−1
kx
2−2x+1=0
I funkcja kwadratowa zał k≠0
Δ≥0
4−4k≥0
−4k≥−4
k≤1
k∊(−∞:1> /{0}
II f. liniowa dla k=0
−2x+1=0
−2x=−1
| | 1 | | 1 | |
x= |
| przecina się dla x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
zatem ostatecznie k∊(−∞:1>
1 mar 21:07
denatlu: No nie, bo dla ujemnych k parabola ma ramiona w dół czyli są dwa przecięcia, a ja pytałem o
jedno.
2 mar 12:45
denatlu: No nie, bo dla ujemnych k parabola ma ramiona w dół czyli są dwa przecięcia, a ja pytałem o
jedno.
2 mar 12:45
Saizou : no to Δ=0
−4k=−4
k=1
oraz f. linowa dla k=0
ostatecznie k∊{0:1}
2 mar 13:05
denatlu: no własnie, mówiłem, że ten sposób nie działa bo mam w wyniku k ujemne, trzeba wzory vieta.
2 mar 13:18
Saizou : to sprawdź np. dla k=1
y=x2
y=2x−1
x2=2x−1
x2−2x+1=0
(x−1)2=0
x=1
y=1
punkt styczności to P=(1;1)
2 mar 13:35
denatlu: troche źle powiedziałem od początku. Dziedzina to same x>0. Czyli już wiadomo, dla każdego k<0
będzie jedno przecięcie. Ale jeszcze dalej, moim zdaniem, dla k<1 też będą przecięcia a
odpowiedź tego nie przewiduje.
2 mar 14:01
Saizou : ale dziedzina funkcji liniowej czy kwadratowej ?
2 mar 14:10
denatlu: obydwu. Patrz tylko na x>0, lewej strony od osi OY nie ma
2 mar 14:13