Kolejne Zadania i problemy...
KevyB: Witam ponownie, fajnie by było jakby ktoś mógł mi znowu dopomóc ( >.>' )
No więc, mam taki przykład w rozwiązywaniu równań:
| | 4−x | | 2x+2 | | 5x−1 | |
2x − |
| − 6 = |
| − |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
obliczam...
6x − 4 − x − 6 = 6x + 6 − 5x − 1
6x − x − 6x + 5x = 6 − 1 + 4 +6
4x = 15 | :4
x = 3,75
Sprawdzam...
| | 4−3,75 | | 2*3,75 + 2 | | 5*3,75−1 | |
2 * 3,75 − |
| − 6 = |
| − |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
| | 4−3,75 | | 9,5 | | 17,75 | |
7,5 − |
| − 6 = |
| − |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
22,5 − 4 − 3,75 − 6 = 28,5 − 17,75
8,75 = 10,75
ehh

raczej 8,75 ≠ 10,75 . Jest jakiś błąd w moim rozwiązaniu czy poprostu takie jest równanie.
−K
15 sie 21:58
Bogdan:
Pomnóż pierwotne równanie obustronnie przez 6.
15 sie 22:10
KevyB: | | 4−x | | 2x+2 | | 5x−2 | |
Pierwotne czyli 2x − |
| − 6 = |
| − |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
Czyli w takim razie otrzymuje 12x − 8 − 2x − 36 = 6x + 6 − 5x − 1
brzydki wynik... x = 5,444444444444444
15 sie 22:16
KevyB: blad w zapisie, tam gdzie 5x−2 powinno byc 5x−1
15 sie 22:17
Bogdan:
Źle, uważaj na znaki.
15 sie 22:20
KevyB: ...
12x − 8 − 2x − 36 = 6x + 6 − 5x − 2
~~
9x = 48 | :9
x = 5,333333333333333
15 sie 22:25
KevyB: omg znowu z tym −2, zaraz.
15 sie 22:26
KevyB: Mi nie wychodzi nic innego jak
12x − 8 − 2x − 36 = 6x + 6 − 5x − 1
nie widze żadnego błędu w znakach jak mnoże wszystko przez sześć.
15 sie 22:32
Bogdan:
Stosuj nawiasy.
Po wymnożeniu przez 6 mamy:
12x − 2(4 − x) − 36 = 3(2x + 2) − (5x − 2),
dokończ.
15 sie 22:33
AROB: Przepraszam, że się wtrącę.
KevyB, powtarzasz jeden częsty błąd w równaniach z ułamkami. Mianowicie znak minus stojący
przed ułamkiem dotyczy całego licznika po usunięciu ułamka, nie tylko pierwszej jego części.
Popraw to, wtedy będzie dobrze.
15 sie 22:35
KevyB: ok,
x = 4. bede musial pamietac o nawiasach jak bede wymnazal obie strony przez wspolny czynnik
15 sie 22:37