?
0077: w trojkacie prostokatnym
a) suma cosinosow katow ostrych jest rowna2√33
oblicz iloczyn sinusow tych katow
b)suma sinosow katów ostrych jest rowna 32
oblicz iloczyn cosinusów tych katów
15 sie 21:41
0077: 2√33
15 sie 21:42
Eta:
Witam

w trójkącie prostokątnym:
cosα=cos( 90
o −β)=
sinβ i cosβ=cos(90
o −α)=
sinα
więc:
sinα +sinβ=
2√33 ,,, podnosimy obustronnie do kwadratu
więc: sin
2α + 2sinα*sinβ +sin
2β=
43
ponieważ sin
2 α= cos
2β
to sin
2β + cos
2β= 1
zatem: 1 +2sinα*sinβ=
43 => 2*sinα*sinβ=
43 −1
to 2*sinα*sinβ=
13 =>
sinα*sinβ= 16
przykład b) policz sama podobnie jak a)
15 sie 23:04
AROB: a)Oznaczając kąty ostre trójkąta przez α i β, mamy: cosα+cosβ=2√33
cosα+cos(90−α) = 2√33
cosα+ sinα = 2√33 (wzór redukcyjny)
sinα + √1−sin2α = 2√33 (wzór jedynkowy)
√1−sin2α = 2√33 − sinα /2
Rozwiąż to równanie, otrzymasz : sinα = 2√3+√66 lub sinα = 2√3−√66.
Następnie wyznacz
cosα= 2√33 − sinα = ... (2 warianty).
Po czym pomnóż otrzymane wartości sinα i cosα, a otrzymasz w obu przypadkach taki sam wynik
16.
15 sie 23:25
0077: dziękuje za pomoc
16 sie 11:36