trygonometria
0077: Zbadaj czy istnieje kąt ostry L gdy
a)sinL=
14 i cosL=
34
15 sie 21:23
Basia:
dla każdego kąta α
sin2α+cos2α=1
podstaw i sprawdź czy to równanie jest spełnione
15 sie 23:48
0077: i tak mi nic niewychodzi niestety

:(:(
16 sie 11:15
♊: Pokaż swoje obliczenia − coś wymyślimy
16 sie 11:27
0077: ale dziękuje za poświęcienie czasu
16 sie 11:35
0077: niestety nie mam pojecia o matmie
16 sie 11:35
♊: pokaż co robisz a my Ci powiemy co robisz źle (bo jeśli Ci nie wychodzi to albo coś źle robisz,
albo źle interpretujesz rozwiązanie

)
16 sie 11:59
0077: nie wiem jak sie zabrac za to niewiem jak mam podstawic to
| | 3 | |
sinL=14 i cosL= |
| WIEM ZE TO GŁUPIE ALE JA NAPRAWDE NIE WIEM JAK TO ZROBIC  |
| | 4 | |
16 sie 12:03
tim: Powtórzę.
Mamy wzór:
sin2 + cos2 = 1. Jest on spełniony dla wszystkich trójkątów.
Podstaw dane i sprawdzasz czy wychodzi 1.
Witaj bliźniak ^^.
16 sie 12:05
♊: tim − mały błąd
sin
2α + cos
2α = 1
Spełniony jest dla wszystkich kątów, a nie trójkątów
16 sie 12:58
tim: No dobra, nie taki mały

Dzięki za poprawkę. Ogólnie dawno cie nie było..
16 sie 13:00
♊: byłem byłem ale sie nie odzywałem

Właź na IRCa jak chcesz pogadać
16 sie 13:01
Basia:
ad.a
podstawiasz do wzoru
sin2α+cos2α=1 za sinα 14 za cosα 34
stąd:
(14)2+(34)2=1
116+916=1
1016=1
58=1
sprzeczność czyli nie istnieje kąt spełniający warunki zadania
b. zrób identycznie; podaj wynik
16 sie 18:55