zadanie o kulach
marco: Dwie kule o promieniach r1=1,2cm, r2=1,4cm,zastąpić dwoma jednakowymi kulami
o promieniu r0 w ten sposób, aby suma objętości wszystkich kul w obu
przypadkach była taka sama.Wyrazić r0 w zależności od ri, i=1,2cm i obliczyć.
15 sie 20:40
marco: Powiedzcie czy dobrze myślę?
V
1=
34πr
13 ;V
2 =
34πr
23 , stąd V=V
1 +V
2 =
43π(r
13 + r
23)
V − objętość obu kul łącznie
Objętość jednej nowej kuli ma stanowić połowę łącznej objętości ,czyli V
new=
V2
Zatem
43π(r
13 + r
23)*
12 =
43π
03 , stąd (r
13 + r
23)*
12=r
03 ,
| | (r13 + r23) | |
czyli r0 = 3√ |
| |
| | 2 | |
15 sie 22:14
Basia: Dobrze myślisz. Wszystko gra.
16 sie 00:01
16 sie 00:13
gość: Hm ale to chyba nie jest jeszcze rozwiązane?
Może to ktoś z wielkich tego forum obliczy

Pozdrawiam
18 sie 12:47
Eta:
w czym problem? ... nie trzeba być "wielkim"
podstaw za r
1 = 1,2 i r
2 = 1,4
i wyznacz wartość r
o
18 sie 13:24