brak pojęcia
Dariusswwe: Wyznacz sumę wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych, które przy dzieleniu przez 4 dają
resztę 3.
15 sie 11:25
tim: AS−ie pomożesz?
15 sie 11:37
AS: Liczby trzycyfrowe spełniające podany warunek to: 103,107,...
Ogólnie: 103 + 4*n gdzie n = 0,1,2,3,...
Największa liczba trzycyfrowa to 999 spełnia też warunek,bo 999 : 4 = 249 reszta 3
Ciąg ten jest arytmetyczny w którym a1 = 103 , r = 4.,an = 999
Wyznaczyć trzeba ile tych liczb trzycyfrowych jest.
103 + n *4 = 999 ⇒ n = 224
Wystarczy teraz znaleźć sumę wzorem Sn = n*(a1 + an)/2
Sn = 224*(103 + 999)/2 = 123424
15 sie 12:19
AS: Korekta do rozwiązania zadania − sorry.
Liczby trzycyfrowe spełniające podany warunek to: 103,107,...
Ogólnie: 103 + 4*n gdzie n = 0,1,2,3,...
Największa liczba trzycyfrowa to 999 spełnia też warunek,bo 999 : 4 = 249 reszta 3
Ciąg ten jest arytmetyczny w którym
a1 = 103 , r = 4.,an = 999
Wyznaczyć trzeba ile tych liczb trzycyfrowych jest.
103 + (n − 1) *4 = 999 ⇒ n = 225
Wystarczy teraz znaleźć sumę wzorem Sn = n*(a1 + an)/2
Sn = 225*(103 + 999)/2 = 123975
15 sie 12:29
tim: Drugie jest dobre
15 sie 12:33
AS: Dzięki tim
15 sie 12:49
tim: Nie wiem za co, ale nie ma problemu

. A wgl ile ty masz lat (nie mogę sobie przypomnieć).
15 sie 12:51