własności trygonometryczne
Dariusswwe: Wiedząc że L− alfa jest miarą kąta ostrego i sinL = 25/9 do potęgi −1/2 wyznacz liczbę a dla
której a * tgL = cosL
15 sie 11:22
tim: Zapisz wszystko co masz.
| | 25 | | 9 | | √9 | |
sin α = ( |
| ) −0,5 = ( |
| ) 0,5 = |
| = ... |
| | 9 | | 25 | | √25 | |
Może coś świta?
15 sie 11:35
Eta:
Dokończę rozwiązanie

Jak Napisał Ci
tim
| | 3 | |
sinα= |
| więc cos2α= 1 − sin2α
|
| | 5 | |
to cos
2α= 1 −
925 => cos
2α=
1625
to cosα=
45 lub cosα= −
45 −−− odrzucamy , bo kąt α −− ma być ostrym
zatem cosα=
45
| | sinα | |
więc tgα= |
| = 35*54 = 34
|
| | cosα | |
czyli: a *
34 =
45 => a =
45*
43 =
1615
16 sie 01:49