Uprość wyrażenie
das: Uprość wyrażenie:
sin(π−α)
cos(32π+α)
sin(α−12)
Kompletnie nie rozumiem tych zadań... wiem, że trzeba skorzystać ze wzorów redukcyjnych jednak
nie potrafię ich użyć w tych przykładach
27 lut 23:57
krystek: =sinα ponieważ w II ćwiartce sin jest dodatni
2)=sinα ponieważ cos w IV ćwiartce dodatni i jest nieparzysta wielokrotnośc kąta 90 stopni lub
| | π | | π | |
cos(π+ |
| +α)=−cos( |
| +α)=−[−sinα]=sinα |
| | 2 | | 2 | |
3) zapisz porawnie
28 lut 00:06
28 lut 00:07
das: Tam miało być sin(α−12π)
No właśnie, ale skąd mam wiedzieć w której ćwiartce się to znajduje?
28 lut 00:20
krystek: | | π | | π | |
=sin[−( |
| −α)]=−sin( |
| −α)=−cosα |
| | 2 | | 2 | |
28 lut 00:28
krystek:
krótko I ćw to od (0. 90 )
II ćwiartka to (90,180)
III (180, 270)
IV (270, 360)
28 lut 00:29
krystek:

| | y | | x | | y | |
I teraz dla dowolnego kąta sinα= |
| cosα= |
| tgα= |
| i teraz poprowadż ramię |
| | x | | r | | x | |
do poszczególnych ćwiartek
28 lut 00:32
28 lut 00:33