matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
grzegorz:
2
∫
dx
x
2
−2x+2
proszę o pomoc/wskazówki w rozwiązaniu tej całki
27 lut 23:48
Zenon:
Δ = −4, p = 1, q = 1, x
2
− 2x + 2 = (x − 1)
2
+ 1 x − 1 = t, dx = dt
dt
2∫
t
2
+ 1
27 lut 23:51
pigor:
..., np. tak:
2
2
dx
∫
dx= ∫
dx= 2 ∫
= | x−1=t i dx=dt |=
x
2
−2x+2
x
2
−2x+1+1
(x−1)
2
+1
dt
= 2 ∫
= 2arctgt=
2arctg(x−1)+C
. ...
t
2
+1
27 lut 23:54
grzegorz:
na to bym nie wpadł
wielkie dzięki
27 lut 23:56