Funkcja
Licealista: Funkcja kwadratowa,
znajdowanie wzorów.
Jeden pierwiastek trójmianu kwadratowego jest 3 razy większy od drugiego. Wyznacz ten trójmian
wiedząc że wierzchołek jego paraboli znajduje się w punkcie (4,2).
Proszę bez wzorów Viete'a bo tego nie mieliśmy jeszcze na lekcji i nie chcę się "wychylać"
Moje obliczenia:
x
1=3x
2
utknąłem
27 lut 23:22
Licealista: Nagły przebłysk nie wiem czy tylko dobry

x
1+x
2=8(z równania wyżej)
x
1=3x
2
x
1=3(8−x
2)
27 lut 23:25
krystek: | | x+3x | |
ale |
| =4 ⇒4x=8 ⇒x=2 x2=6 |
| | 2 | |
27 lut 23:27
Licealista: nie czaję.
27 lut 23:29
Tad:
... pomieszanie z poplątaniem −
27 lut 23:31
Licealista: acha spox. już rozumiem.
27 lut 23:31
krystek: Dlaczego ? Popatrz na to co sam napisałes p=4 jest w połowie odległości miedzy m zerowymi.
27 lut 23:31
Licealista: Wiem, źle podstawiłem

dzięki za korektę, ale za to wiecie że nie korzystam z tego forum jako
maszyny do zadań domowych
27 lut 23:33
krystek: Ależ nie tłumacz się , każdemu zdarzaja się pomyłki.
27 lut 23:38