Równanie trygonometryczne
mrs17: Mam zadanie: Rozwiąż algebraicznie i graficznie równanie sin2x=cosx + |cosx| w zbiorze <0;2π>
Rozpisałem to:
sinxcosx + sinxcosx = 2cosx
2sinxcosx=2cosx/:2
sinxcosx − cosx=0
cosx (sinx − 1)=0
cosx=0 sinx=1
Więc powinno być dla cosinusa π2 + kπ i dla sinusa π2 +2kπ ,tak?
27 lut 23:16
Zenon:

sin2x = cosx + |cosx|
| | 1 | | 3 | |
dla x∊<0, |
| π>∪< |
| π, 2π>: sin2x = 2cosx |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
dla x∊( |
| , |
| π): sin2x = 0 |
| | 2 | | 2 | |
27 lut 23:28
mrs17: Dziękuje,ale czy mógłbyś mi to jeszcze opisać co i jak,bo nie do końca rozumiem
27 lut 23:39
Zenon:
Rozważaj problem przez godzinę, a nie przez pół minuty, jeśli dalej nie będziesz rozumiał,
to odpuść sobie.
27 lut 23:48
mrs17: Dobra już wiem,a czy w takim zadaniu można uzasadniać swoją odpowiedź tylko rysunkiem?
28 lut 00:07
Zenon:
Nie
28 lut 00:21
Zenon:
Rysunek wspomaga rozwiązanie, jest ważnym elementem rozwiązania.
28 lut 00:22
mrs17: Ok,rozumiem.
28 lut 00:36
wojtek: pozwólcie, że podbiję zadanie. nie rozumiem jak narysować wykres. po prostu trzeba zaznaczyć
punkty?
| | π | | 3π | |
np. dla cosx<0 x∊( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
x=π
więc na osi zaznaczam punkt (π,0)?
2 kwi 21:44
wojtek: podbijam raz jeszcze. wytłumaczy ktoś rozwiązanie graficzne?
| | π | | 3π | |
jeśli wyszło x=π w tym przedziale ( |
| ; |
| ), to patrzę jaką wartość cosx przyjmuje dla |
| | 2 | | 2 | |
argumentu π i zaznaczam to jako punkt na układzie współrzędnych?
2 kwi 22:10
wojtek: :( ostatnie podbicie − podbicie nadziei.
2 kwi 22:36
krystek: Masz wytłumaczone.
kreślisz funkcję sin2x i druga funkcje 2cosx tam gdzie cosx≥0
a tam gdzie cosx<0 masz zero czyli częśc osi ox
2 kwi 22:40
Mila:
y=cosx
odczytuję dla jakich x ta funkcja ma wartości nieujemne
| | π | |
cosx≥0 dla x∊<0, |
| >U<{3}{2}π,2π> |
| | 2 | |
równanie przyjmuje postać :
sin(2x)=2cos(x)]]
| | π | |
dla x∊( |
| ,{3}{2}π) cosx<0 i równanie ma postać |
| | 2 | |
sin2x=0
f(x)=cos(x)+|cosx|
Rozwiązania w punktach przecięcia niebieskiego o różowego wykresu
napisz,
3 kwi 00:03
wojtek: O! Zostawiłem otwartą kartę z nadzieją, że ktoś skrobnie wykres. Opłaciło się. Dzięki Mila!
3 kwi 01:35
Mila:
3 kwi 18:24
pawel1: czy to zadanie jest poziomu z matmy podstawowej?
3 kwi 18:30
Osxx: Nie, to jest z rozszerzenia.
3 kwi 18:36