.
asdf: całki
∫ cos
7x*sinx*dx
t = cos
8x
dt = 8cos
7x*sinx*dx
| 1 | | t | | cos8x | |
| ∫dt = |
| + C= |
| + C |
| 8 | | 8 | | 8 | |
dobrze? bo w odpowiedzi jest minus przed ułamkiem
27 lut 23:10
Zenon:
cosx = t, −sinxdx = dt = dt, sinxdx = −dt
27 lut 23:18
asdf: ok, dzięki

cosx' = −sinx..
a takie coś:
t = lnx
| | t2 | | ln2x | |
∫ (t − 2)dt = ∫t dt − 2∫dt = |
| − 2t + C = |
| − 2lnx + C |
| | 2 | | 2 | |
w odpowiedzi mam:
| 1 | |
| (ln(x) − 2) 2 + C  |
| 2 | |
27 lut 23:23
27 lut 23:29
asdf: i to samo wychodzi.
t = lnx
| | t2 | |
∫t dt − 2 ∫ dt = |
| − 2t + C |
| | 2 | |
27 lut 23:34
rupert: | | ln2x | |
ten wynik |
| − 2lnx + C jest na pewno dobry |
| | 2 | |
27 lut 23:45
rupert: (ln x −2)
2= ln
2x−4ln +4
27 lut 23:51
asdf: ok, tylko jeżeli jest ln2x/2 − 2lnx + 2 + C
i chodzi mi o te 2..to może tak być? i traktować to jako stała, czyli jakby "C" pochłania
dwójkę?
27 lut 23:53
rupert: pochodna z 2 to zero więc chyba tak to potraktowali
27 lut 23:56
rupert: najlepiej policzyc pochodną z tego wyniku i wszystko się wyjaśni czy jest okej
27 lut 23:57
asdf: ok, dzieki
28 lut 00:07
Tomek.Noah: oni zrobili tak że:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lnx−2=t wtedy |
| dx=dt i wtedy tez mamy ze ∫tdt= |
| t2+C= |
| (lnx−2)2+C |
| | x | | 2 | | 2 | |
28 lut 10:19