pytanie
tn: Jakie figura musi spełniać warunki, aby nazwać ją deltoidem ?
27 lut 23:06
krystek: Dwie pary sąsiednich boków są równe ' Przekątne połowią się pod katem prostym
27 lut 23:13
Zenon:
Jedna przekątna nie musi się połowić
27 lut 23:16
27 lut 23:18
27 lut 23:19
pigor: ... myślę, że np. takie :
czworokąt o przekątnych prostopadłych z których jedna
jest jego osią symetrii i druga dzieli się na połowy . ...
27 lut 23:28
tn: Czyżby wystarczył brak równoległości + sąsiednia równość?
Wtedy stwierdzam: deltoid, a zatem mogę skorzystać z własności (np, ze wzoru na pole z
przekątnych)
Albo, że dzielą się przekątne pod kątem prostym.
Dobrze rozumuję ?
27 lut 23:31
Mila: | | e*f | |
Jeżeli w czworokącie przekątne e i f są prostopadłe to P= |
| . |
| | 2 | |
27 lut 23:48
Dominik: | | efsinα | |
ogolniej − w kazdym czworokacie wypuklym pole wynosi P = |
| , gdzie α to kat ostry |
| | 2 | |
miedzy przekatnymi. dla α = 90
o sinus jest pomijany, bo wynosi 1.
28 lut 00:01
tn: Czyżby wystarczył brak równoległości + sąsiednia równość?
Tego nie wiedziałem!
Skąd wynika ten wzór ?
28 lut 00:05
Mateusz:

Na przykładzie rombu
mamy sumę pol dwóch trójkątów i stąd wynika ten wzor
28 lut 10:18
Aga1.:

Deltoid
IACI=e, IBDI=f
x+y=f
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | ef | |
PABCD=Ptr.ABC+PTr.ACD= |
| ey+ |
| ex= |
| e(x+y)= |
| e*f= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
28 lut 12:54
tn: Ale ja sie pytałem o wzór na pole
P = e*f * 1/2 * sinα
gdzie α to kat ostry pomiędzy przekątnymi e i f
28 lut 13:36