Zadania
AS: Moje propozycje zadań do rozwiązania − kto chce niech liczy.
Przymusu nie ma.
Zadanie 1.
Wykaż,że funkcja x100 + a*x + b ma nie więcej niż dwa miejsca zerowe.
Zadanie 2.
Liczb rozpoczynających się jedynką jest bardzo wiele,ale są wśród nich takie,
które zwiększają się dwukrotnie,jeżeli cyfrę stojącą na końcu przenieść na początek.
Spróbujcie znaleźć najmniejszą z takich liczb i podać sposób znalezienia tej liczby.
Zadanie 3.
Z dziewięciu cyfr 1,2,3,...,9 ułóż trzy liczby trzycyfrowe w taki sposób,by trzecia
liczba była równa sumie liczby pierwszej i drugiej.
Zadanie 4.
Wykazać,że jeżeli dla kątów trójkąta α,β,γ zachodzi związek
sinβ + sinγ
sinα = −−−−−−−−
cosβ + cosγ
to trójkąt jest prostokątny.
Zadanie 5.
Wielomian x3 + 4*x2 + 6*x + 4 rozłożyć na wielomian o podstawie x + 1.
15 sie 11:21
Bogdan:

Dzień dobry.
Nareszcie coś ciekawego. Do rozwiązania tych zadań wystarczy wiedza szkoły średniej
i trochę pomyślunku.
Minęło już kilka godzin od opublikowania tych zadań przez Asa i nikt ich nie ruszył, więc
przedstawię ich rozwiązania w oddzielnych postach.
Zad. 1.
Funkcja f(x) ma miejsca zerowe ⇔ f(x) = 0.
Mamy więc równanie: x
100 + ax + b = 0, które przekształcamy do postaci: x
100 = −ax − b.
Po lewej stronie jest funkcja potęgowa, której wykres y = x
100 przypomina parabolę
o wierzchołku w początku układu współrzędnych i ramionach skierowanych do góry (niebieski
wykres). Prawa strona jest funkcją liniową, której wykres y = −ax − b jest linią prostą
(zielony wykres).
Krzywa o wykresie paraboli i linia prosta mogą mieć co najwyżej 2 punkty wspólne.
Na rysunku pokazałem różne położenia prostej.
Może jeszcze ktoś jednak podejmie rękawicę rzuconą przez Asa? Jeśli nie, to za jakiś czas
pokażę rozwiązanie następnych zadań
15 sie 20:17
tim: Zad. 3.
Musi być uzasadnienie?
Np. 192 + 384 = 576
15 sie 20:29
tim: Zad. 5.
Schematem Hornera dzielimy i zostaje:
(x2 + 3x + 3)(x + 1)
15 sie 20:36
tim: Tzn jeżeli o to chodziło ..
15 sie 20:39
Bogdan:
Timie, w zadaniu 5 nie o to chodziło.
Podam inne rozwiązanie zadania 3: 129 + 438 = 567
15 sie 20:44
AS: Nie,zadanie błędnie rozwiązane.
Chodzi o przedstawienie w postaci wielomianu,gdzie podstawą jest x + 1.
15 sie 20:45
tim: Podstawa wielomianu? (Co to?

)
15 sie 20:48
Bogdan:
Zad. 5
Wielomian W(x) = x3 + 4x2 + 6x + 4 nie tyle rozłożyć, co przedstawić z podstawą: x + 1.
Wystarczy wyznaczyć V(x) = W(x − 1) = (x − 1)3 + 4(x − 1)2 + 6(x − 1) + 4.
Po wykonaniu działań i uporządkowaniu otrzymujemy: V(x) = x3 + x2 + x + 1. To jest
szukany wielomian.
W(x) = V(x + 1)
Sprawdzenie:
V(x + 1) = (x + 1)3 + (x + 1)2 + (x + 1) + 1 ⇒ V(x + 1) = x3 + 4x2 + 6x + 4
15 sie 20:53
tim: Ok. Już wiem.
15 sie 20:54
Bogdan:
Zadanie 2 w mojej ocenie jest najciekawsze w tym zbiorze pięciu zadań Asa.
Szukana liczba naturalna z jedynką na pierwszym miejscu to: y = 10
n−1 + x, gdzie n to
liczna cyfr liczby y.
Ostatnią cyfrę liczby y oznaczam literką a.
Np., jeśli szukaną liczbą y jest liczba 12345, to y = 10
4 + 2345, tu x = 2345, a = 5.
W tym zadaniu układamy równość:
| | 10n−1 + x − a | |
2(10n−1 + x) = a*10n−1 + |
| / *10 |
| | 10 | |
2*10*10
n−1 + 20x = a*10
n + 10
n−1 + x − a
19x = (10
n − 1) − 19*10
n−1
| | 10n − 1 | |
x = |
| *a − 10n−1 |
| | 19 | |
| | 10n − 1 | |
x + 10n−1 = |
| *a, |
| | 19 | |
| | 10n − 1 | |
widzimy, że nasza szukana liczba jest równa |
| *a, w liczniku jest n dziewiątek, |
| | 19 | |
czyli 99999...9, ta liczba jest podzielna przez 19, przy pomocy systemowego kalkulatora
wyznaczamy n, okazuje się, że n = 18.
| 1018 − 1 | |
| = 52 631 578 947 368 421, niezła liczba, prawda? |
| 19 | |
Teraz wyznaczamy ostatnią cyfrę a mnożąc 52 631 578 947 368 421 kolejno przez 2, 3 itd.,
aż do uzyskania jedynki na początku.
52 631 578 947 368 421 * 2 = 105 263 157 894 736 842
Jest jedynka na pierwszym miejscu.
Jeśli 105 263 157 894 736 842 jest szukaną liczbą y, to 2y powstanie przez przeniesienie
dwójki z ostatniego miejsca na początek.
2 * 105 263 157 894 736 842 = 210 526 315 789 473 684, zgadza się.
Odp.: 105 263 157 894 736 842
15 sie 21:23
Eta:
Dobry wieczór

zad 4/
załóżmy ,że α= 90
o to: β + γ= 90
o
L= sin 90
o =
1
| | 2sinβ+γ2*cosβ −γ2 | | sinβ+γ2 | |
P= |
| = |
| =
|
| | 2cosβ+γ2*cosβ−γ2 | | cosβ+γ2 | |
=tg
90o2 = tg45
o =
1
L=P więc trójkąt jest prostokątny c.b.d.o.
15 sie 21:38
Bogdan:
Witaj Eto

.
Można rozwiązać zadanie 4 bez założenia, że α = 90
o, może ktoś z maturzystów spróbuje.
15 sie 21:42
Eta:
Witaj Bogdanie

Oczywiście ,że można , poszłam na skróty

Mogę podać inny sposób , ale poczekajmy na maturzystów
15 sie 21:55
Eta:

Hmmm, nie ma chętnych?

2/sposób ;
| | a | | b | | c | |
ze wzoru sinusów mamy: |
| = |
| = |
| = 2R
|
| | sinα | | sinβ | | sinγ | |
| | a | | b | | c | |
to: sinα= |
| ∊ sinβ= |
| ∊ sinγ= |
|
|
| | 2R | | 2R | | 2R | |
natomias ze wzoru kosinusów mamy:
| | a2 +c2 −b2 | | a2 +b2 − c2 | |
cosβ= |
| ⊂ cosγ= |
|
|
| | 2ac | | 2ab | |
zatem:
| | sinβ + sinγ | |
sinα = |
|
|
| | cosβ + cosγ | |
to:
| | a | | b2R + c2R | |
|
| = |
|
|
| | 2R | | a2 +c2 −b22ac + a2 +b2 −c22ab | |
to po przekształceniu otrzymamy:
| | (b+c)*2abc | |
a= |
|
|
| | b(a2 +c2 − b2) +c( a2 +b2 − c2) | |
2bc( b+c) = a
2(b+c) +bc( b+c) − ( b
3 − c
3)
2bc( b+c) = ( b+c)[a
2 +bc −( b
2 − bc +c
2)]
to: 2bc= a
2 +bc −b
2 +bc − c
2 => a
2 = b
2 +c
2
więc trójkąt jest prostokątny , kąt α= 90
o
PS;
Bogdan masz jeszcze( w zanadrzu)

inną wersję ?
Pierwszy sposób ,który podałam jest najkrótszym ,jeżeli chodzi o obliczenia
16 sie 00:11
Bogdan:
Tak, mam inną wersję.
| | sinβ + sinγ | |
sinα = |
| i α = 180o − (β + γ) ⇒ sinα = sin(β + γ) |
| | cosβ + cosγ | |
| | sinβ + sinγ | |
sin(β + γ) = |
| |
| | cosβ + cosγ | |
| | β + γ | | β + γ | | | |
2sin |
| cos |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | | |
| | β + γ | | 1 | | β + γ | | √2 | | β + γ | | √2 | |
cos2 |
| = |
| ⇒ cos |
| = |
| lub cos |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| β + γ | |
| = 45o ⇒ β + γ = 90o i α = 90o co należało wykazać. |
| 2 | |
| | β + γ | |
lub |
| = 135o ⇒ β + γ = 270o nie spełnia warunków zadania. |
| | 2 | |
16 sie 00:45
Eta:
16 sie 01:24
AS: Oto moje propozycje rozwiązań zadań
Zadanie 1.
Wykaż,że funkcja x100 + a*x + b ma nie więcej niż dwa miejsca zerowe.
Wyznaczam ekstremum funkcji
f'(x) = 100*x99 + a
99
f'(x) = 0 dla x = √−a/100
Jest to jedyne rozwiązanie a więc i jedno ekstremum.
Oznacza to,że funkcja może co najwyżej dwa razy przeciąć oś Ox
Zadanie 4.
Wykazać,że jeżeli dla kątów trójkąta α,β,γ zachodzi związek
sinβ + sinγ
sinα = −−−−−−−−
cosβ + cosγ
to trójkąt jest prostokątny.
Sposób 1.
Załóżmy,że α jest kątem prostym,
Wtedy β + γ = 90o ⇒ γ = 90o − β , sinγ = cosβ , cosγ = sinβ
sinβ + cosβ
sinα = −−−−−−−−−−−− = 1 ⇒ α = 90o
cosβ + sinβ
Sposób 2
2*sin(β+γ)/2*cos(β−γ)/2
sinα = −−−−−−−−−−−−−−−−−− = tg(β+γ)/2
2*cos(β+γ)/2*cos(β−γ)/2
180 − α
sinα = tg−−−−−−−− = tg(90o − α/2) = ctg(α/2)
2
2*sin(α/2)*cos(α/2) = cos(α/2)/sin(α/2)
cos(α/2)*(2*sin2(α/2) − 1) = 0
cos(α/2) = 0 ⇒ α = 180o odpada
2*sin2(α/2) − 1 = 0 ⇒ sin(α/2) = 1/√2 ⇒ α = 90o
Zadanie 5.
Wielomian x3 + 4*x2 + 6*x + 4 rozłożyć na wielomian o podstawie x + 1.
x3 + 4*x2 + 6*x + 4 = A*(x + 1)3 + B*(x + 1)2 + C*(x + 1) + D
Po uporządkowaniu
x3 + 4*x2 + 6*x + 4 = A*x3 + (3*A + B)*x2 + (3*A + 2*B + C)*x + (A + B + C + D)
Porównując współczynniki mamy
A =1 , 3*A + B = 4 , 3*A + 2*B + C = 6 , A + B + C + D = 4
A = B = C = D = 1
16 sie 10:04
AS pik:
do
AS ; od kiedy to,
funkcja przecina osi Ox



wykres funkcji przecina ośOx
16 sie 23:32
Bogdan:
W zapisie 19x = (10n − 1) − 19*10n−1 rozwiązania zadania 2 za nawiasem nie wpisałem
literki a, powinno być: 19x = (10n − 1)a − 19*10n−1.
17 sie 00:25
AS: Od wtedy,gdy pisałem przed śniadaniem i połknąłem wyraz wykres.
17 sie 09:47
AS pik:
Świetne wyjaśnienie

pozdrawiam i wybaczam ten lapsus
17 sie 17:56