Geometria analityczna - analiza zadania.
agentuss: | | 1 | | 1 | |
Punkty A(a,0), B(0,− |
| ), C(0,−2 |
| ) są wierzchołkami trójkąta o polu równym 18, jeśli |
| | 4 | | 2 | |
A.|a|=32 B.|a|=18 C.|a|=16 D.|a|=12
Mam rozwiązanie ale nie mogę go z analizować,
rysunek:
https://matematykaszkolna.pl/forum/rysunek64323.png
| | |BC|*h | | 1 | | 1 | |
P= |
| =18 ⇒ P= |2 |
| − |
| | * |a|}= 2*18 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
|a|=16
Wszystko wiem co z czego jest, ale problem polega na tym, że nie mogę pojąc jak można wyznaczyć
pole trójkąt ze wzoru |BC|*h/2=18 skoro bok |AB| nie pada prostopadle na bok |BC|, a rozumiem
że bok |AB| to inaczej h. Gdybyśmy przecież przesuneli bok BC w góre to zminiło by sie pole
trójkąta. Może mi to ktoś wyjaśnić?
agentuss: A no rzeczywiście, przecież to trójkąt rozwarty i wysokość jest poza trójkątem, no wyleciało mi
z głowy

dzięki Ci wielkie za naprowadzenie