wykaż, że
Danton: | | x+2−√x2−4 | | x+2+√x2−4 | |
Wykaż, że |
| + |
| =x |
| | x+2+√x2−4 | | x+2−√x2−4 | |
(dla wszystkich liczb rzeczywistych, dla których równanie ma sens liczbowy)
27 lut 22:49
Eta:
Sprowadź lewą stronę do wspólnego mianownika i zastosuj wzory uproszczonego mnożenia
| | (x+2−√x2−4)2+(x+2+√x2−4)2 | |
L= |
| = ..... |
| | (x+2+√x2−4)*(x+2−√x2−4) | |
27 lut 23:00
Eta:
Jak idzie?
27 lut 23:15
Danton: właśnie coś męczę się z dziedziną na razie.
27 lut 23:40
Danton: możecie wyznaczyć dziedzinę?
chcę zweryfikować obecny postęp
27 lut 23:41