Zadanko
Patrykooos: | | ⎧ | x2+6x+y2+10y−2=0 | |
| Rozwiąż graficznie i algebraicznie układ równań: | ⎩ | 2x+y+5=0 |
|
27 lut 22:40
Kejt: w czym problem?
27 lut 22:41
Patrykooos: w algebraicznym i graficznym rozwiązaniu zadania.
27 lut 22:43
Kejt: ok, graficzne zrobię..
a Ty podstawiaj i licz:
y=−2x−5
x2+6x+(−2x+5)2+10(−2x−5)−2=0
27 lut 22:45
Kejt: pomyłka w znakach w nawiasie..
(−2x−5)2
27 lut 22:46
Kejt:

rozwiązania:
x=−3 y=1
i
x=2 y=−9
27 lut 22:54
Patrykooos: z moich obliczeń wychodzi iż
5x2+6x−27=0
27 lut 22:55
Patrykooos: Dzięki
27 lut 22:57
Kejt: proszę
27 lut 23:13