pomozcie
kombi: 4. ze zbioru{1,2,3,4,5,6,7} losujymy bez zwracania 3 cyfry i układamy w liczbę trzycyfrową. Ile
można otrzymać w ten sposób:
a) wszystkich liczb
b) liczb mniejszych od 241
27 lut 22:39
Patrykooos: a) 7*6*5=...
b) 1*6*5 + 1*3*5 + 1=...
Tak bynajmniej sądzę że jest dobrze.
27 lut 22:49
Janek191:
b) N = 1*6*5 + 1*2*5 = 30 + 10 = 40
Te 10 liczb to: 213,214,215,216,217,231,234,235,236,237
28 lut 09:08
Janek191:
b) N = 1*6*5 + 1*2*5 = 30 + 10 = 40
30 liczb z cyfrą setek równą 1 i 10 liczb z cyfrą setek równą 2.
213,214,215,216,217,231,234,235,236,237.
28 lut 09:12