Rozwiąż równanie
Kasia: moze mi ktos wyjasnic zadanie bo mam taki przykład: x√3 +√3=x+3 skad sie bierze wynik
√3
27 lut 21:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
grupowanie:
x
√3 − x = 3−
√3
x(
√3−1) = 3−
√3
| | 3−√3 | | √3+1 | |
x = |
| * |
| <−−− wyciąganie niewymierności z mianownika |
| | √3−1 | | √3+1 | |
27 lut 22:00
krystek: x(
√3−1)=3−
√3
| | 3−√3 | |
x= |
| usuń niewymiernośc z mianownika |
| | √3−1 | |
27 lut 22:03
Kasia: Artur z miasta Neptuna dziekuje za dokładnie objaśnienie
27 lut 22:57
pigor: ..., lub np. tak:
x√3+√3= x+3 ⇔ x
√3−x= 3−
√3 ⇔ x(
√3−1)= 3−
√3 /*(
√3+1) ⇔
⇔ x(3−1)= (3−
√3)(
√3+1) ⇔ 2x= 3
√3+3−3−
√3 ⇔ 2x= 2
√3 ⇔
x=√3 . ...
28 lut 00:04