matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie 5
parzon:
Przekątna trapezu równoramiennego ma długość d i jest nachylona do dłuższej podstawy pod kątem α. Wykaż, że :
1
a) pole tego trapezu równe jest
d
2
sin2α
2
b) jeżeli w ten trapez można wpisać okrąg, to obwód jest równy 4dcosα
27 lut 21:57
Patryk:
mam a chcesz ?
27 lut 22:10
Eta:
a+b
1/ P(trapezu) =
*h
2
a+b
w trójkącie AEC : h= d*sinα i
= d*cosα
2
1
1
P= d*sinα*d*cosα =
d
2
*2sinα*cosα=
d
2
*sin2α
2
2
c.n.u 2/ z warunku wpisania okręgu w ten trapez:
a+b
2c= a+b ⇒ c=
= d*cosα
2
Ob= 4c= 4d*cosα c.n.u
28 lut 00:50