matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
majca
naukowiec:
Promien okregu wpisanego w trojkat rownoboczny o boku a jest rowny 2
√
5
. Wynika z tego, ze a=?
27 lut 21:45
Kejt:
promień okręgu wpisanego to 1/3 wysokości tego trójkąta, co daje nam:
1
r=
h
3
a
√
3
h=
2
1
a
√
3
r=
*
3
2
a
√
3
r=
6
wystarczy podstawić
27 lut 21:47