trygonometria
das: Witam, mógłby mi ktoś wyjaśnić kiedy wykres się "zagęszcza" a kiedy się "rozciąga"? Wiem, w
jakim przypadkach się to robi, interesuje mnie jednak dlaczego, ponieważ w innym przypadku
szybko to zapomnę. Po prostu chciałbym to zrozumieć a nie nauczyć się na pamięć, może tak

Dla przykładu:
2cosx
sin2x
tg
x2
27 lut 21:33
krystek: a)2* cosx wartości mnożysz przez 2 I będziesz miała od −2 do 2
sinx ma okres 2π to sin2x 2π:2=π ( zacieśniasz zagęszczasz)t
| | π | |
tgx ma okres π to th |
| 2*π=2π ( wydłuzasz − rozciagasz |
| | 2 | |
27 lut 21:38
krystek: | | 2 | |
cos3x zagęszczasz 2π:3= |
| π |
| | 3 | |
| | π | |
sin |
| rozciagasz 2π*2=4π |
| | 2 | |
27 lut 21:41
das: No właśnie tego nie rozumiem. Dlaczego jeśli jest np sin2x to jego okres sie zmniejsza do π?
Własnie tego nie rozumiem, bo zawsze mi się to myliło i nie wiedziałem czy okres zwiększać czy
zmniejszać
27 lut 21:44
krystek: sin2x=sin60
| | π | |
x=( |
| ):2 +(2kπ):2= czy teraz jaśniej |
| | 3 | |
27 lut 21:57
27 lut 21:59
PW: Na przykładzie funkcji f(x)=tgx i g(x)=tg(2x).
Funkcja f(x) przyjmie wszystkie możliwe wartości, gdy x przebiegnie przedział
Funkcja g(u) też przyjmie wszystkie możliwe wartości, gdy u przebiegnie przedział
| | π | | π | |
od − |
| do |
| , ale ponieważ u =2x, to u przebiegnie cały ten przedział już dla |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
x∊(− |
| , |
| ) − dla x z przedziału 2 razy mniejszego. Dlatego − jeśli okresem f |
| | 4 | | 4 | |
| | π | |
jest liczba π, to okresem g jest liczba |
| (dwa razy mniejsza). |
| | 2 | |
| | x | |
Wytłumacz sobie tak samo dla funkcji tgx i tg( |
| ) − powinno już zostać w pamięci jak to |
| | 2 | |
działa.
27 lut 22:34
das: Dziękuję bardzo za wyjaśnienie, teraz wszystko jasne
27 lut 23:01